Torsten Fugmann, paramediciner hos Falck:

Engang blev vi kaldt ud til en McDonald’s, hvor en kvinde var ved at føde. De havde været på vej til hospitalet, men måtte erkende, at de ikke kunne nå det. De forsøgte at nå ud på toilettet, men det nåede de heller ikke.

Fødslen måtte foregå ved disken. Det var godt, at de var kommet indenfor, for en nyfødt mister lynhurtigt temperaturen. Inde på restauranten bad vi dem om at stoppe med at sælge burgere, for nu skulle hun altså føde. Jeg har en hel fødselspakke i ambulancen, men ellers kan man lægge en ren trøje eller nogle håndklæder ud, hvor kvinden skal føde.

LÆS OGSÅ: Whistleblower: "Jeg synes, prisen har været helt urimelig høj"

Glem det med at hente kogende vand, som de gør på film. Det er et levn fra dengang, mange børn døde af infektioner. I dag kommer børnene fra akutte fødsler jo på hospitalet. Kvinden havde trang til at presse, så jeg guidede hende til at presse på alle veerne, og mellem dem skulle hun gispe. Altså puste ud i små korte pust.

Det er vigtigt, særligt når hovedet kommer ud. Ellers er der stor risiko for, at moderen går i stykker. Kvinden var jo ikke gjort fødselsklar, hvilket indebærer, at man får tømt endetarmen. Så der var ikke andet at gøre end at holde en hånd for numsen, så det ikke ramte barnet. Herefter var jeg blot tålmodig, for barnet kommer faktisk af sig selv.

Hovedet kommer først, og der skal du bare støtte med den ene hånd. Træk ikke. Herefter vil barnet vende sig om på siden. Det sker af sig selv. Da jeg kunne få fat i armhulerne, tog jeg fat med en pegefinger under hver og holdt godt fast. Jeg trak barnet ned mod gulvet, så den øverste skulder kom først ud og derefter modsat, så den nederste kom med.

Efter fødslen lagde jeg barnet, som var en pige, op til moderen, så barnet ikke mistede varme. Så blev det pakket ind i klæder og tørret godt på brystet for at sætte gang i vejrtrækningen. Så kom jeg til navlestrengen, hvor jeg satte to klemmer på. Man kan bare bruge sådan nogle poselukkere.

Den ene skal sidde 10 cm fra barnet, den næste yderligere 5 cm væk. Navlestrengen blev klippet mellem de to klemmer. Sker det derhjemme, er en ren saks fin. Nu tror de fleste, at de er færdige. Men nej. Moderkagen.

Jeg hev ikke, men strammede blot den del af navlestrengen, som stadig sad i kvinden, for at mærke, om den løsnede sig. Det må man kun gøre, hvis man er professionel. Ellers skal man blot vente, til moderkagen kommer af sig selv. Den skal altid på hospitalet for at blive tjekket for sygdomme.

Føder man derhjemme, skal man tage den med i en plasticpose. Løsner den sig ikke, skal den bare blive siddende, til I er på hospitalet. Og så er det værd at sige, at vi fik en gratis burgermenu, fordi vi forinden havde lovet at tage hende med.

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at tjene en formue - og miste den igen

LÆS OGSÅ: Whistleblower: Ole risikerede sit job for de arbejdsløse i København

LÆS OGSÅ: Sådan køber du de rigtige aktier

Artiklen er oprindelig bragt på Euroman.dk