Din hud glemmer aldrig den ene gang, du var i solarie!

90% beskytter sig ikke altid imod solen ifølge et studie foretaget af La Roche Posay i samarbejde med IPSOS – og det selvom de fleste af os godt er klar over solens skadelige virkninger på huden. Vidste du f.eks. at huden "husker" alle de gange, du har været i solarium eller er blevet skoldet som barn? Den lagrer skaderne, som gør dig ekstra disponeret for hudkræft.

LÆS OGSÅ: Linda: "Jeg troede det værste ville være at miste håret"

Men hudkræft er faktisk noget, vi kan tjekke hinanden for ved at holde øje med hinandens hud og derved undgå, at kræften får lov til at sprede sig og kan få alvorlige konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Guiden til den bedste (og sikreste) solbadning

Dét kendetegner hudkræft
Men hvad er hudkræft, og hvordan spotter man den? Dét ved overlæge i dermatologi ved Herlev og Gentofte Hospital, Ulrikke Lei, en helt masse om.

»Hudkræft er langt mindre dødelig end f.eks. modermærkekræft, men til gengæld er den besværlig, fordi man kan komme til at leve med den i mange år, og hvis man først har haft den én gang, er der stor sandsynlighed for, at man får den igen,« siger hun.

Sådan spotter du den
Man får typisk hudkræft dér, hvor man får mest sol som i halsudskæringen eller ansigtet, så det er meget synligt for omgivelserne, hvis man er blevet opereret for lidelsen, siger Ulrikke Lei. Men hvis du skal spotte hudkræften på dig selv eller hos andre, skal du kigge efter følgende ifølge overlægen:

Forandringer i huden: Brune pletter, sår, der ikke vil hele, sår, der kommer og går det samme sted, rug skældende steder, der ikke går væk ved brug af fugtighedscreme, og knudrede forandringer i huden.

Så mange får hudkræft
Ifølge Anne Bach Waagstein fra Kræftens Bekæmpelse registreres der hvert år 15.200 tilfælde af kræft i huden i Danmark. Kræft i huden er en samlet betegnelse for hudkræft og den farligere modermærkekræft. Tidligere var det typisk ældre, der blev ramt af hudkræften, men sådan er det ikke længere.

»Vi har set en stigning i antallet af yngre mennesker, der får hudkræft – især hos kvinder under 40 år. Det handler om, at mange unge kvinder stadig bruger solarium. De veluddannede og velorienterede kvinder bruger typisk ikke solarium længere. Men der er stadig en stor gruppe mennesker, som synes, det er dejligt at gå i solarium. Og dem, der har gået meget i solarium for 10-15 år siden har også en øget risiko for at udvikle hudkræften nu,« siger Ulrikke Lei.

Solariets betydning
Overordnet set er det vores totale soludsættelse gennem tiden med solskoldninger og solarieforbrug, der lagrer sig i huden, siger Ulrikke Lei.

»En stor del af vores sol får vi i barndommen og ungdommen, så mange af os har fået rigtig meget sol, inden vi bliver 18 år. Dem, med flest solskoldninger i en ung alder, har størst risiko for at udvikle hudkræft senere hen. Og hvis man nogensinde har været i solarie, har man en øget risiko på 75% for at udvikle den alvorlige modermærkekræft senere hen,« siger Ulrikke Lei.

Derfor er hudkræft farlig
Hvis man ikke opdager hudkræften og får behandling, vil hudkræften vokse sig større.

»Typisk vil man, hvis tilfældet er meget slemt, forsøge at operere såret væk, og hvis det er muligt, kan man sy huden sammen igen. Ellers kan man lave et hudtransplantat,« siger Ulrikke Lei.

Det, der kan være farligt ved hudkræft, er, at der er nogle steder på kroppen, hvor et sår ikke bare kan få lov til at vokse sig større, uden der sker noget ved det.

»Et sår, der breder sig i ansigtet, er farligt. For én ting er, at såret breder sig på huden, men en anden ting er, at såret også kan vokse indad i hjernen og i andre strukturer, hvor man så i sjældne tilfælde kan dø af det,« siger Ulrikke Lei.

Ifølge Anne Bach Waagstein fra Kræftens Bekæmpelse dør ca. 330 danskere af hudkræft hvert år. Langt de fleste tilfælde gælder modermærkekræft.

Sådan behandler man for hudkræft
Hvis du har en mistanke om, at du har fået hudkræft, skal du kontakte din læge. Han vil, ifølge lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, tage en prøve af huden og sende den ind til nærmere undersøgelse.

»Hvis det så er hudkræft, er der flere behandlingsformer. Såret kan skrabes af med en lille skarp ske, som kan fjerne såret, som så derefter vil hele op. Hvis det angrebne område er lidt større, vil man benytte en overfladisk strålebehandling, der typisk over ni gange vil få det til at forsvinde. Der er også mulighed for at behandle med en kombination af creme og lysterapi. Nogle gange kan kræften også fryses væk. Disse behandlingsformer er de mest almindelige. Og man vil gå til tjek efterfølgende,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

LÆS OGSÅ: Ny app gør det nemmere at shoppe fra liggestolen

LÆS OGSÅ: Julie fjernede sine silikonebryster efter 14 dage: "Det var ikke udseendet af dem, men følelsen indeni"

LÆS OGSÅ: Solcreme: dækningen til hverdag, strand og storbyferie

Artiklen er oprindeligt bragt hos Eurowoman.dk