Sommertid: Skal uret stilles frem eller tilbage? Og hvorfor har vi sommertid?

Få svarene her.

Det var mest af alt ment som en joke, da USA's grundlægger Benjamin Franklin skrev et essay i 1784 om at få mere dagslys. Det humoristiske indslag har eftertiden dog taget bogstaveligt.

I dag er der nemlig 70 lande, som har indført sommertid og normaltid (også kaldet vintertid).

Ét af de lande er Danmark. Her bliver uret sat en time frem med sommertiden den sidste weekend i marts, og det stilles igen en time tilbage den sidste weekend i oktober. I begge tilfælde klokken to natten mellem lørdag og søndag.

Sommertid er en spareplan

Dine havemøbler minder dig om, hvornår uret skal en time frem, og hvornår det skal tilbage. Uret skal nemlig frem om sommeren, ligesom møblerne skal. Og det skal så stilles tilbage, når havemøblerne skal ind i skuret igen.

LÆS OGSÅ FRA EUROMAN.DK: Sommertid er koldskåltid: Lav din egen

Nogle synes, det er absurd, at vi rykker på tiden, men beslutningen blev taget for at få mere lys, netop som Benjamin Franklin spøgte med. Men ikke fordi at det er rarest at være vågen, når det er lyst, men ud fra at vi bruger mindre strøm i de lyse timer.

Sommer- og normaltid er altså en spareplan. En el-spareplan.

Første gang, sommertid blev brugt i Danmark, var under Første Verdenskrig. Det var i 1916. Kort efter ophævede regeringen det, indtil tyskerne igen indførte sommertiden under Anden Verdenskrig fra 1940. Den blev afskaffet igen i 1948.

En tradition for sommertid

Generelt har sommertid tradition for at blive indført i Danmark, når kårene er trænge. 1980 er ingen undtagelse, og siden da har tidsforskydningen hængt ved.

I dag har EU faktisk bestemt, at alle medlemslande skal rykke tiden på præcis samme tidspunkt; den sidste weekend i marts og oktober. De fastslog EU i 1998 med et direktiv om sommertid.

Modsat EU-landene har både Kina og Rusland valgt at afskaffe sommertid.

Om tidsforskydningen egentlig sparer på strømmen, har der været debat om lige fra første gang, det blev indført. På en række netmedier sætter nogle læsere spørgsmålstegn ved, hvor meget vi sparer. De siger også, at de bliver søvnforstyrrede af den manglende time i foråret. Andre siger, det er rart med en ekstra time i efteråret, og at det er blevet en fast tradition.

LÆS OGSÅ FRA EUROMAN.DK: Sommertid er koldskåltid: Lav din egen

LÆS OGSÅ: Rejseguide: Romantisk sviptur til Sverige - Alt for damerne

LÆS OGSÅ FRA GASTRO.DK: Sommervin: 2 anbefalinger

Artiklen er oprindelig bragt hos altfordamerne.dk