BTs Melodi Grand Prix-ekspert konkluderer ovenpå den længste Melodi Grand Prix-finale nogensinde. Syv ting, vi lærte af årets konkurrence.

1: Australien ligger i Europa.

2: Europa ligger i Sverige. Af de 27 melodier i finalen i år var mindst fire produceret/skrevet af svenske producere/komponister. De to toppere, russiske 'A Million Voices' og den svenske vinder 'Heroes' er super professionel sangskrivning og ikke mindst produktion på gedigent popniveau. Med årets finale som state of the art er det svært at forestille sig en finale med så meget eurotrash og crap, som for bare tre-fire år siden. Det er givetvis lykken for mange dedikerede Melodi Grand Prix-fans.

Men er det lykken for musikken? Det er tankevækkende, at finalens tre anderledes bidrag endte i top 5.  De tre italienske poptenorer med fuld tiramisu på stemmebåndene. Belgiens og Letlands moderne, mere eller mindre amelodiske, cool hhv. Mø- og Björk/Jenny Wilson producer-pop. Det blev honoreret. I det belgiske tilfælde trods et decideret amatøragtigt sceneshow.

Det bør skabe eftertanke hos folkene bag det danske grandprix. For mange danske bidrag lyder år efter år som stiløvelser under en fætter/kusine-fest for komponister, der leger Melodi Grand Prix ud fra en skabelon, der ikke findes. I stedet for at at gå til sagen og ville det største. Gerne med nogle spændende internationale komponister og producere. Og så ikke så meget Melodi Grand Pis.

3: Det er muligt, at de byggede huset, men vi må konstatere, at Beatles er ude i Melodi Grand Prix-sammenhæng. Årets to Beatles-inspirerede bidrag fik et los i bagen. Anti Social Medias popbegejstrede melodi røg ud i semifinalen og Østrigs Makemakes - ja, de fik 0 point.

4: Med en andenplads til Ruslands kvalmt hykleriske fredsang er Melodi Grand Prixs rolle som politisk signalbærer vist afblæst for en stund. Men Italien, Sverige, Belgien og Australien i toppen er vand på møllen for grandprixets kritikere i det sydøsteuropæiske, der kalder sangfesten EURO-vision Song Contest. Så kan vi tale om østmafia og lodtrækningsuheld i semifinalen.

5: De gamle, budgettunge lande, Spanien, Storbritannien og Frankrig, har meldt sig ud af Melodi Grand Prix. Foreløbig kun musikalsk. Især det britiske bidrag, der vist skulle forestille at være camp, var lige så sexet som et nordengelsk rækkehus i en gammel Ken Loach-film.

6: Efterhånden må Ole Tøpholm have overbevist selv sine hårdeste kritikere om, at han er en værdig arvtager til Mylle. Jeg er egentlig mest til den distancerede og lettere sarkastiske stil. Tøpholm er meget, meget glad for grandprix - men han er ikke bange for at markere sig smart, personligt og kritisk. Han trådte i karakter i aften.

7: Kavalergange til navlen går aldrig af mode.