En personlig gennemgang ved BTs kulturredaktør Jan Eriksen af nogle af de kunstnere vi har mistet i 2017 og deres betydning.

Chuck Berry - 18. oktober 1926 - 18. marts

Chuck Berry med de uimodståelige guitarlicks, store selvtillid og mindeværdige sange om damer, biler og sex var en af de sange rockpionerer.
Chuck Berry med de uimodståelige guitarlicks, store selvtillid og mindeværdige sange om damer, biler og sex var en af de sange rockpionerer. Foto: DONAL F. HOLWAY
Vis mere

Der er folk - bl.a. Keith Richards - der mener, at hvis man skal udnævne ‘manden, der opfandt rock’n’roll’ peger pilen nærmere på Chuck Berry end på Elvis Presley.

Berry skrev selv sine sange selv, han gav midt-50ernes rythm’n’blues skarpere kant end Million Dollar-kvartetten fra Sun Studiet, som udover Presley talte John Cash, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis. Berry var den originale elektriske rock’n’roll-guitarist - og så var han en bad ass. På godt og ondt.

Trods mange års kendskab til numre som ‘Maybellene’ og ‘Rock’n’roll Music’ opdagede jeg først for alvor Berry, da jeg så dokumentaren ‘Hail Hail Rock’n’roll’, der var indspillet på initiativ af bl.a. Keith Richards.

Berry rejste i årevis uden et orkester. Han hyrede musikere fra sted til sted. Som sådan så jeg ham i Amager Bio i 2007. Da var magien afgørende større end det musikalske indtryk.

 

Gösta Ekman - 28. juli 1939 - 1 april

Gösta Ekman som Beck
Gösta Ekman som Beck
Vis mere

Med Gösta Ekmans død mistede svensk og skandinavisk film og teater en af sine absolut største.

Som en af få i sin generation fik han mulighed for at dyrke både sine komiske talenter og evner som karakterskuespiller - det sidste bl.a. sammen med Ingmar Bergman. Altid spillet med en særlig omfavnende, human undertone, som man gerne ville se som noget meget nordisk. Ekman var med i flere nu ikoniske Hasse & Tage-revyer og efterfølgende film som Tage Danielssons ‘Æblekrigen’ og ‘Picassos eventyr’ og Hasse Alfredsons (der døde 10.09 i år) vidunderlige ‘Den enfoldige morder’. Og Ekman var fremragende som Beck i de første sæsoner af den populære tv-krimi.

Roger Moore - 14. oktober 1927 - 23. maj

Roger Moore fotograferet ved det pressemøde i 1972, hvor det blev kendt, at han skulle spille James Bond.
Roger Moore fotograferet ved det pressemøde i 1972, hvor det blev kendt, at han skulle spille James Bond. Foto: HANDOUT
Vis mere

Nyheden om Roger Moores død fik de sociale medier til at koge. Mindeord og den klassiske debat: Hvem var bedst som James Bond? Moore eller Sean Connery? Jeg har nok altid været mest til skotske machodreng, men har altid anerkendt Moores meget stilrene spil.

Han spillede rollen som Bond i syv film fra 1973 til 1985 og rollen som Lord Sinclair i den ikoniske tv-serie ' De uheldige helte'. For mænd og kvinder i den rette alder er tv-serien et sindbillede på midt-70' erne, som er uløseligt forbundet med tv lørdag eftermiddag og aften.

Roger Moore var elegant,cool og meget britisk. Strengt taget spillede han stort set den samme figur i Bond-filmene og 'De uheldige helte'.

Set i bakspejlet var han med sin selvironiske dandy-stil på mange måder en forfriskende fornyelse af Bond-figuren, efter et kikset forsøg i 1969 på at relancere agenten i skikkelse af skuespilleren George Lazenby.

De sidste mange år af sit liv gjorde Moore en forskel som velgører.

Glen Campbell - 22. april 1936 – 8. august

Glen Campbell
Glen Campbell Foto: Phil McCarten
Vis mere

 

Mange har sikkert en sang, eller formentlig mange, der udtrykker meget mere end musik og ord, når man hører dem.

Hver gang, jeg hører Glen Campbells ‘Gentle on My Mind’, er dele af mig på vej ud på et roadtrip i USA - mens andre dele er tilbage på drengeværelset, hvis mest værdifulde indbo var drømmene om noget … andet. En fornemmelse, som bestemt ikke bliver mindre ved at lytte til John Mogensens fantastiske tekst til melodien ‘Ensomhedens gade nr. 9’.

Campbell, der de seneste år af sit liv led af alzheimer, solgte mere end 40 mio. album i sin karriere. Hans karriere toppede i 70erne med hit som 'By the Time I Get to Phoenix' og 'Rhinestone Cowboy’.

Hans helt store bedrift var en mindre revolution, da han flyttede fra Los Angeles, hvor han bl.a.  havde indspillet for Beach Boys, til Nashville. Campbells melodiøse popsange, ofte med stor strygerbesætning, var ikke populære blandt Nashvilles tilhængere af traditionel countrymusik. Men musikken vandt og han kom til at bane vejen for en ny poppet stil, der i dag raffineres af stjerner som Carrie Underwood og Kelly Clarkson.

Tom Petty - 20. oktober 1950 - 2. oktober

Tom Petty døde 66 år gammel i år.
Tom Petty døde 66 år gammel i år. Foto: DAVID RAE MORRIS
Vis mere

'I want a new Rickenbacker guitar,’ siger Tom Petty i det aktuelle julenummer ‘Christmas All Over Again’. Han havde ellers en del guitarer af det mærke i forvejen.

Petty, der for alvor blev kendt i denne del af verden, som del af Travelling Wilburys, var en af de helt store amerikanske musikere og sangskrivere med numre som ‘Free Fallin’’ og ‘Learning to Fly’. Næsten på niveau med Bob Dylan, men langt fra lige så anerkendt.

Som noget usædvanligt holdt Petty og de vigtigste medlemmer af The Heartbreakers sammen gennem seks årtier.

Den amerikanske rockgruppe The Byrds, der forenede Beatles’ midttresser-guitarrock med folkemusik, var den oprindelige inspiration for Tom Petty. Han forblev tro overfor Rickenbacker-dogmet: Det skal swinge, det skal lyde af sprød americana - og melodien er konge.

Tom Petty and the Heartbreakers er om noget lyden af highway.

Andre døde i 2017

 

Peter Sarstedt (10. december 1941 - 8. januar) var en britisk musiker og sangskriver. Sarstedt var muligvis bedst kendt for sit hit, ‘Where Do You Go To (My Lovely)’, der portrætterer en fattig pige. Ligesom ‘Take off Your Clothes’ var den skrevet til Sarstedts daværende danske kone.

William ‘Bill’ Paxton (17. maj 1955 - 25. februar) var en amerikansk skuespiller og filminstruktør. Han var kendt for sin medvirken i blandt andet ‘Terminator’ (1984), ‘Weird Science’ (1985), ‘Aliens’ (1986), ‘Predator 2’ (1990), ‘Livsfarlig løgn’ (1994), ‘Apollo 13’ (1995), ‘Twister’ (1996) og ‘Titanic’ (1997).

Chris Cornell fotografert i Forum, København i 2015
Chris Cornell fotografert i Forum, København i 2015 Foto: Erik Refner
Vis mere

Chris Cornell (20. juli 1964 – 18. maj) var en amerikansk guitarist/singer-songwriter, bedst kendt som forsanger, guitarist og sangskriver i bandet Soundgarden og senere Audioslave. Han var også kendt som frontfigur for bandet Temple of the Dog. Han har desuden skrevet og fremført sangen ‘You Know My Name’ til James Bond-filmen Casino Royale 2006.

Walter Carl Becker (20. februar 1950 - 3. september) var bedst kendt som guitarist/bassist og sangskriver som den ene halvdel af den stilskabende duo Steely Dan sammen med Donald Fagen.

Harry Dean Stanton
Harry Dean Stanton Foto: ROBYN BECK
Vis mere

Harry Dean Stanton (født 14. juli 1926 - 15. september) var en amerikansk filmskuespiller og sanger med et unikt, karakterfuldt spil. Han var kendt fra film som ‘Alien’, ‘Paris’, ‘Texas’ og ‘Den grønne mil’.

Skuespiller og kunstner Baard Owe
Skuespiller og kunstner Baard Owe Foto: Erik Holmberg
Vis mere

Baard Owe (født 3. juli 1936 - 11. november) var en norskfødt dansk skuespiller. Efter en række engagementer på forskellige teatre op gennem 1960erne uddannede Baard Owe sig til zoneterapeut og forsøgte sig også med et teologistudium.

Som skuespiller var Owe især kendt fra ‘Riget’ som professor Bondo og fra serien ‘Hotellet’, hvor han spillede altmuligmand.

Katy Bødtger
Katy Bødtger Foto: Scanpix
Vis mere

Katy Bødtger (28. december 1932 - 1. maj)

Smil. Sang. Godt humør. I 1950erne og 60erne var de tre ord synonyme med Katy Bødtger. Hun var fast indslag i Giro 413 med numre som 'Fiskerpigens Sang','Blå Viol', 'Paradiso', 'Edelweiss', 'Lille sorte stær'. I 1960 vandt hun Det Danske Melodi Grand Prix med sangen 'Det var en yndig tid'.