Både Madonna, P. Diddy og Snoop Dogg har brugt Kool and The Gangs gamle sange som basis for deres egne nye hit. Og efter mere end 50 år i musikbranchen er ’Kool’-butikken endelig begyndt at give overskud.

- Da vi var yngre, var vi bundet på hænder og fødder af dårlige kontrakter, der gav alle pengene til pladeselskaberne. Men i dag ejer vi endelig masteroptagelserne og rettighederne til vores egne sange. Og efter så lang tid er vi endelig ved at blive rige – millionærer.

Sådan siger én af bandets stiftere Robert ’Kool’ Bell, der som sædvanlig er helt i front, når funkbandet på fredag optræder sammen med diskodronningerne fra Sister Sledge til et helt specielt danse/fest-arrangement med dj-konkurrence og Dan Rachlin som vært i Falkoner Salen.

’Glemte’ at betale

Robert Bell er i dag stolt af alle de store navne, der har samplet og genbrugt hans og bandets gamle superhits som ’Celebration’, ’Cherish’, ’Jungle Boogie’ og ’Joanna’. Men her er det også først for nylig, at den del af succesen har haft en positiv effekt på spillemændenes bankbog.

- Lige efter James Brown er vi det mest samplede band i musikbranchen. Men i begyndelsen var der mange, der ’glemte’ at spørge om lov. Du brugte bare sangene uden at betale. Nogle af dem har vi senere forhandlet med og fået penge fra via vores advokater. Men det er langtfra alle, der har betalt de penge, de skylder os, siger Robert ’Kool’ Bell, der trods sine 68 år langtfra er træt af den evige rejse og de utallige årlige koncerter.

- Vi har lige spillet på Mallorca, Ibiza og andre steder i Sydeuropa. Og det er fantastisk at se så mange unge ansigter blandt publikum. De unge har hørt vores sange via deres forældre. Andre kommer bare tilfældigvis forbi. Og så bliver de overraskede over, at det er os, der har skrevet alle de sange, de allerede kender, siger Robert Bell, der som 13-årig (og sammen med broderen Ronald) var med til at danne bandet i 1964.

Boksning og jazz

Dengang spillede de mest jazz. Og de kaldte sig da også ’Jazziacs’. Senere blev det til ’Kool and the Flames’. Og endelig ’Kool and The Gang’ i 1969.

Robert og Ronalds far var bokser. I New York voksede de op i samme lejlighedskompleks som jazz-legenden Thelonious Monk, der også var Ronalds gudfar. Trompetist-legenden Miles Davis var flittig husgæst, fordi han selv drømte om at blive bokser. Og det var blandingen af historisk jazz-inspiration, faderens hårdtslående erhverv og storbyens rytme, der i 1969 lagde grunden til debutalbummet ’Kool and the Gang’, der gav gennembruddet og i dag stadig imponerer med sin funk-musik. Desuden er det et album, som både Grammy-duoen Daft Punk og anmelderyndlingene fra The Roots nævner som ’primær inspiration’.

Siden gik der lidt disko i musikken. Og Kool and The Gang blev bl.a. inkluderet på ét af musikhistoriens bedst sælgende album ’Saturday Night Fever’.

Men i dag er det mest koncerterne, der giver kasse og fornøjelse.

- Mindst én gang hver aften indtræffer det magiske øjeblik, hvor musik, dans og fornemmelse går op i en højere enhed. Og jeg bliver ved, til jeg falder omkuld, siger Robert ’Kool’ Bell.