I aften åbnes der for den femte Copenhell-festival i København. BT har bedt en ekspert forklare magien i heavy metal.

For en måned siden genlød B&W Hallerne på Refshaleøen af europæisk pop i alle afskygninger. Fra i aften skrues volumen-knappen op på 6-6-6, mens heavy metal og heavy rock vil genlyde ud over det nordligste Amager.

Copenhell 2014 buldres i gang af thrash metal-bandet Anthrax. Festivalen er på bare fem år vokset til en af de mest toneangivende metal-festivaler i Nordeuropa med store navne som Iron Maiden, Anthrax, Sepultura, Bad Religion og de danske hard rockere D-A-D.

BT har bedt heavy metal-specialisten Jens Jam Rasmussen forklare sjælen i det, der for mange lyder som infernalsk larm. Jens Jam Rasmussen har skrevet den danske heavy-bibel, ’Heavy Metal’, der udkom i 2010.

M for moro Metal handler først og fremmest om at more sig. Musikken er 100 pct. seriøst ment, udført og afkodet, men bag det øredøvende musikinferno og den ofte aggressive gestik gemmer der sig megen moro. Man griner ikke ad metalmusikken, men med dens udøvere og medfans. Metallens overdimensionerede væsen og groteske scenografi kalder simpelthen på et stort, bøvet grin. Og metallens voldsomme slamdans er allermest at betragte som pudekamp for (halv)voksne. Som slagordet lød hos 80er-thrashbandet Exodus, der tiltrak mange hårdt skubbende fans i deres såkaldte moshpits: ’Good friendly violent fun’.

E for energi Metal er den mest konsekvente og energiske videreførelse af åbenbaringen rock’n’roll. Musikstilen, der i 50erne gav den moralsk tyngede ungdom en egen udtryksform og ditto livsførelse: Rebelsk, som den var med al dens frivole energi, frække metaforer og liderlige rytmik. Metalmusik er i dag en smeltedigel af subgenrer fra glade rock’n’roll-loyalister som AC/DC og Volbeat til brølende dødsmetal, men alle spundet omkring metalkulturens æstetiske primærkriterie: dens ekstreme energiniveau og (touché!) energiudveksling.

T for tyngde Metal er tung rock. Heavy rock (eller herhjemme: beton rock), som musikken oprindeligt blev kaldt i 60erne og 70erne, var ofte udskældt på grund af dens fysiske kropslighed fremfor intellekt og følsomhed. Men metalmusikken har altid indeholdt andre aspekter end ren tons. Jimmy Page talte om kontrasterne ’lys og skygge’, da han dannede pionerbandet Led Zeppelin i 1968, og den samme musiske forståelse har bragt Metallica på podiet som klodens største metalband. Men den fængslende grundsubstans i metal er dens tyngde; både i guitarens hårde power akkorder og den tungt spillende rytmegruppe, i dag med overmenneskeligt arbejdende trommeslagere med blastbeatslag på lilletrommen og dobbelt-hamrende stortrommepedaler. 

A for autencitet Metal er autentisk. Den kan være meget mørk, aggressiv, voldsom, bizar, dommedags-leflende og det, der er værre. Men den går hele planken ud i dens ufiltrerede udstilling af menneskesindets dunkle sider. Men, metal udtrykker også kærlighed, lyst, empati, den frie tanke og lige dét der fræsende fede øjeblik, som gør det hele værd at (ud)leve. Som carpe diem sat på powertrykkende akkorder og med en dedikation, der i hovedsagen gør metal til en autentisk og aktiv åndskanal i en verden af hjernedød netjunk og æstetiske faldgruber.

L for leg Som i al sund udfoldelse er legen det definerende princip i metal. Dvs. legen med alskens akkorder, inspirationskilder, krigsmaling, kostumer, kunst og musik. På den måde har metalkulturen flyttet sig fra en fast defineret form af nitter & læder og ligsminkede satantilbedere til en multikulturel legestue, som rummer både folkemusik, film, etnografisk bevidsthed, electronica, punk, hiphop, country, rockabilly, litteratur, klassisk musik og mindst 666 andre inspirationskilder oven på dens metalslebne platform. Uden den frie leg havde metalkulturen næppe haft en festival som Copenhell.

The 'big four'

The ’big four’ (eller ’de fire store’) inden for thrash-metal er fire amerikanske bands, som dominerede den amerikanske thrash metal-scene op gennem 80erne, og som betragtes som pionerer inden for genren.
De fleste er enige om, at Anthrax, Megadeth, Metallica og Slayer er hovednavnene, selv om andre bands, hovedsageligt Exodus, nogle gange nævnes i stedet for Slayer. Metallica og Slayer har netop spillet i Horsens.