GAFFA har i de sidste måneder fulgt den massive debat omkring den øgede konkurrence, når det gælder danske festivaler. En af udbyderne er Smukfest i Skanderborg, som havde en idé om at få iværksat to ens festivaler to weekender i træk næste år, men missionen lykkedes ikke, skriver TV2 Østjylland.

Økonomiudvalget i Skanderborg Kommune er stopklodsen, og de har behandlet sagen og udmeldt over for byrådet, at aftalen ikke kan falde i hus allerede fra 2015. Borgmester Jørgen Gaarde i økonomiudvalget udtaler:

"Vi kunne godt have givet dem tilladelse allerede nu, men så vil der kunne opstå problemer i forhold til klager og behandlingstiden af dem. Så kunne festivalen være gået i gang med at planlægge det nye, men så pludselig blive bremset i det. Det vil være ødelæggende for festivalen."

Debatten i det danske festivallandskab opstod, da den nye Tinderbox-festival i Odense blev annonceret i sidste måned arrangeret af Tinderbox Entertainment (med folk fra NorthSide), koncertarrangøren Beatbox Concerts, det tyske festivalagentur FKP Scorpio og med et tilskud på omkring 25 millioner fra Odense Kommune.

Umiddelbart herefter annoncerede Roskilde, at man rykkede festivalen en dag frem med musikstart på de store scener onsdag og til gengæld ingen musik søndag – noget, som ifølge Roskilde dog havde været undervejs længe. Kort efter fortalte de fire danske festivaler Roskilde, Smukfest, Jelling og Nibe, at de ikke ville booke kunstnere gennem bookingbureauerne Skandinavian (der havde et vist personsammenfald med NorthSides ledelse) og Beatbox Booking, der deler adresse med Beatbox Concerts.

Det fik Skandinavians medejere Brian Nielsen og Flemming Myllerup til at sælge Skandinavian for at koncentrere sig om deres festivaler, ligesom Beatbox Booking i først en intern mail, siden over for GAFFA understregede, at firmaet før sommerferien formelt var blevet adskilt fra Beatbox Concerts.

Herefter valgte Skanderborg at præsentere den nye idé med to ens festivaler i et brev til 200 Smukfests formænd, et brev som Aarhus Stiftstidende kom i besiddelse af. Festivalformand Claus Visby talte for idéen blandt andet ved lignende tiltag, der har fået succes i udlandet, men også at Smukfest gerne ville være i stand til at efterkomme den store efterspørgsel. Festivalen har nemlig ofte meldt udsolgt før de øvrige festivaler. Og det satte embedsmændene i Skanderborg Kommune i gang med at behandle Smukfests ansøgning.

Initiativet om to ens festivaler skal være med til at øge indtjeningen, så de store musikere kan hentes til Skanderborg. Der bliver tale om en form for stordriftsfordele, forklarede festivalformanden Claus Visbye i sit brev til Smukfests formænd:

"Vi bruger i dag en formue på at anlægge en festivalplads af international klasse. Ja, faktisk bruger vi lige så mange penge på rammerne, som vi bruger på musikken, for så at pille det hele ned igen bare en uge efter. På den her måde får vi udnyttet vores set-up to gange, hvilket kunne være med til at give os den økonomi, der skal til for at købe de store navne," sagde Claus Visbye.

Den definitive beslutning bliver taget på næste byrådsmøde, men det forventes, at politikerne følger økonomiudvalgets indstilling.

"Som udgangspunkt er vi sindet på at give tilladelse til en festivalafholdelse i andre rammer fra 2016. Der kan selvfølgelig også blive klaget over det, men så kan afgørelserne nå at komme inden festivalen 2016," udtaler borgmester Jørgen Gaarde.