Den nye Tinderbox-festival i Odense har skabt voldsom røre hos de danske musikfestivaler. Det skriver Århus Stiftstidende.

Knapt var planerne om en festival i Odense næste sommer - med et kommunalt tilskud på omkring 25 millioner kroner i ryggen - præsenteret, før Roskilde Festivalen svarede igen med at rykke den internationalt anerkendte festival en dag frem til om onsdagen og samtidig gøre søndag til store hjemrejsedag uden musik på scenerne.

Og nu er også Skanderborg Festivalen klar med sit modtræk - to festivaler torsdag-lørdag - to weekender i træk - med de samme musiknavne på plakaten.

»Det kommer til at handle rigtig meget om økonomi i fremtiden, og skal vi kunne konkurrere med eks. Tinderbox og dens enorme kommunale tilskud, så skal vi tænke nyt og anderledes i Skanderborg. Det gør vi gerne - og en af de ting vi overvejer at prøve af, er at lave Smukfest over to weekender i stedet for én,« udtaler festivalformand Claus Visbye i et brev til festivalens cirka 200 formænd, som avisen er kommet i besiddelse af.

Læs også:

Brevet kommer i kølvandet på et møde mellem festivalledelsen og byrådet i Skanderborg onsdag i sidste uge.

Her kunne Claus Visbye fortælle lokalpolitikerne, at konceptet med succes har været afprøvet på Coachella i Californien og ACL festivalen i Austin, Texas. Smukfest har de senere år kunnet melde udsolgt tidligere end nogen andre danske festivaler, og med en tvillinge-festival vil man ifølge formanden både kunne efterkomme den store efterspørgsel på billetter og samtidig bevare de smukke og intime rammer i Dyrehaven.

»Vi bruger i dag en formue på at anlægge en festivalplads af international klasse. Ja, faktisk bruger vi ligeså mange penge på rammerne, som vi bruger på musikken, for så at pille det hele ned igen bare en uge efter. På den her måde får vi udnyttet vores set-up to gange, hvilket kunne være med til at give os den økonomi, der skal til for at købe de store navne,« tilføjer Claus Visbye.

Formanden understreger, at man kun vil benytte sig af muligheden for at lave to festivaler, hvis det er muligt at lave et stærkt program, hvor kunstnerne kan lokkes til Skanderborg to uger i træk.

Festivalledelsen forestiller sig, at der om onsdagene skal være opvarmning på teltpladsen KærligHeden og at søndagen, ligesom i Roskilde, bliver musikfri hjemrejsedag.

»Forslaget vil give den samme brug af vores campingpladser, som vi kender i dag bare fordelt over to uger. Altså to gange fem dage med camping og to gange tre dage med musik fra hovedscenerne i Dyrehaven. Altså en plan der i omfang ikke er meget anderledes end i dag, men som giver os mulighed for at udnytte rammerne meget bedre,« lyder argumenterne fra Claus Visbye.

Ifølge formanden er embedsmændene i Skanderborg Kommune nu i fuld gang med at undersøge, om forslaget kan rummes indenfor de helheds- og lokalplaner, der gælder for festivalens brug af Dyrehaven og campingområder.

Læs også:

»Det er svært at spå om, hvordan det vil gå Smukfest, hvis ikke vi kommer igennem med vores forslag, men det er mere nødvendigt end nogensinde, at vi udvikler os,« siger Claus Visbye, der medgiver, at grønt lys fra kommunen vil stille krav om flere frivillige hjælpere på festivalen end i dag.

Festival-formanden tror, at der blandt borgerne i Skanderborg vil være forståelse for, at Smukfest ikke blot kan sidde truslen fra Tinderbox overhørig.

»Både for forretningslivet og byens foreninger vil det give flere penge i kassen, og vi skal som festival give noget tilbage til byen. Foreksempel driver vi jo en musikcafé med gratis musik to gange om ugen,« siger Claus Visbye, der med en tvillinge-festival forventer en omsætningsstigning på 60-70 procent for Smukfest.

Han håber på en hurtig tilbagemelding fra byrådet - gerne på det kommende møde 29. oktober.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde (S).