Der er alvorlige huller i brandsikkerheden på danske plejecentre, hvor dårlige brandalarmer og manglende brandøvelser bringer beboernes og medarbejdernes sikkerhed i fare.

Fagforbundet FOA har i en ny undersøgelse gennemgået brandsikkerheden på danske plejecentre, som offentliggøres i Fagbladet FOA i dag. En rundringning til 12 af landets 20 største kommuner viser, at 23 procent af plejecentrene ifølge de kommunale beredskabschefer har utidssvarende brandalarmer med lang reaktionstid.

Det er ikke godt nok, lyder det fra Charlotte Bredahl, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

»Jeg kan konstatere, at undersøgelsen viser, at der er rigtig mange forældede systemer rundt om på plejehjemmene, og det er ikke godt nok. Når man ikke sørger for at opgradere systemerne for både borgernes og medarbejdernes sikkerheds skyld, så gør man det ikke godt nok,« siger Charlotte Bredahl.

I 2014 mistede 18 personer livet under brande i pleje- og ældreboliger. De foreløbige tal fra 2015 viser, at der er registreret fire dødsfald som følge af brande i pleje- og ældreboliger, men tallet kan vise sig at være højere.

Termodetektorer

»En brand på et plejehjem kan eksempelvis opstå, hvis en beboer ryger i sengen, eller et stearinlys vælter, og der så går ild i værelset. Hvis det ikke bliver opdaget i tide, kan det få alvorlige konsekvenser og i værste fald betyde, at beboeren ikke overlever,« siger Charlotte Bredahl.

Brandalarmen har stor betydning for, hvor hurtigt en brand opdages. De forældede alarmsystemer, som mange plejehjem har installeret, er med termodetektorer. Alarmerne reagerer på varme, og der er en betydeligt længere reaktionstid end ved moderne brandalarmer med røgdetektorer, forklarer Niels Christensen, formand for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Mange ældre plejecentre er ikke omfattet af det nuværende bygningsreglement, og derfor er røgdetektorer ikke et lovkrav.

»Termodetektorer er det lovmæssige krav på beboernes værelser, men der er helt klart en større sikkerhedsmæssig gevinst i at have røgdetektorer. Den helt store forskel er, at personalet kan nå ind i rummet og redde beboeren ud, inden brandvæsnet kommer,« siger Niels Christensen.

Manglende brandøvelser

Det er ikke blot brandalarmerne, der er problemer med på plejecentrene. I FOA-undersøgelsen svarer 15 procent af sosu’erne, der er ansat på plejecentre, at de aldrig har deltaget i en brandøvelse. 24 procent svarer, at de ikke har deltaget i en brandøvelse inden for det seneste år.

»Jeg finder det bekymrende, at mange af medarbejderne på plejecentrene ikke løbende bliver uddannet i, hvad de skal gøre for at redde borgerne, hvis der udbryder brand. Jeg er sikker på, at mange af dem er ansvarsbevidste og instinktivt vil forsøge at redde borgerne, men det ændrer ikke på, at det er vigtigt med brandøvelser og uddannelse i brandslukning,« siger Charlotte Bredahl.

Det er plejehjemslederne, der i samarbejde med beredskabscheferne skal sørge for, at brandøvelserne bliver overholdt.

»Det er selvfølgelig ikke godt nok. Det er et krav, at plejehjemspersonalet mindst én gang årligt skal instrueres i, hvordan de forholder sig i tilfælde af brand,« siger Niels Christensen, der også er beredskabschef i Ikast-Brande Kommune.

»Her i Ikast-Brande Kommune instruerer vi årligt vores plejepersonale i, hvordan de i tilfælde af brand kan redde beboeren ud, og derefter skal de tilkalde brandvæsnet, for så skal vi nok slukke branden. Det er i min optik det mest optimale,« lyder det fra beredskabschefen.