83-årige Flemming Berg er i stor sorg over tabet af sin hustru, som han mistede sidste efterår. Mens han slås med sorgen, kæmper han også en anden kamp, Nemlig mod patientankenævnet, som kræver over 144.000 kr. tilbagebetalt efter hustruens hofteoperationer.

Flemming Bergs hustru Anne-Lise fik i 2013 tildelt en erstatning på sammenlagt 144.606 kroner på grund af et dårligt behandlingsforløb efter hele syv hofteoperationer. Operationerne på Holbæk Sygehus fandt sted i årene 2011-12, og meget gik galt for den ældre kvinde, som gik bort på grund af blodpropper i oktober 2014 - samme år, som hun og Flemming Berg kunne fejre guldbryllup.

Efter parret fik afvist en anke fra Ankenævnet for Patienterstatningen om en højere erstatning, fik Flemming Berg lidt af en overraskelse, da han i maj i år åbnede postkassen. Region Sjælland krævede i henhold til ankenævnets afgørelse hele erstatningen tilbagebetalt, fordi ankenævnet mente, at Anne-Lise ikke havde fået det dårligere efter de mange operationer. Men det blev værre endnu. Den 9. september fik den ældre enkemand så sat stolen for døren.

»For tre uger siden fik han et rykkerbrev, hvor der stod, at han skulle betale hele beløbet tilbage inden for 10 dage. Jeg synes, det er umenneskeligt. Man giver ikke patienter en erstatning for derefter at trække den tilbage igen. Det er mærkeligt, at de ikke undersøger, at hun er død. Over halvdelen af pengene er allerede brugt,« siger Hanne Ørskov, der er søster til Flemming Berg, som ikke selv har lyst til at stå frem.

’Besynderligt’

Ifølge søsteren føler Flemming Berg, at det er højst besynderligt, at han pludselig skal betale erstatningspengene tilbage, som Anne-Lise i første omgang fik bevilget.

»Hvordan kan de give hende pengene, og så trække dem tilbage bagefter? Han føler, han har fået fingeren,« siger Hanne Ørskov, der understreger, at svigerinden vitterligt fik det dårligere efter hofteoperationerne.

»Hun kunne selv gå og tage tøj på, inden hun fik den første operation. Efter opraterationerne var hun hjælpeløs og kunne slet ikke rejse sig op fra sin stol,« siger hun.

70.000 kroner fik Anne-Lise Berg i godtgørelse for svie og smerte, 72.315 kroner for varige mén og 1740 kroner i erstatning for helbredsudgifter. Beløbet blev på over 144.000 kroner, fordi Anne-Lise Berg fik tildelt renter, inden beløbet blev indbetalt på hendes konto, siger Hanne Ørskov.

Hanne Ørskov forklarer, at det hårdt for broderen, at hustruens død har fået et sådan efterspil. Det tager på kræfterne og gør ikke sorgen over tabet af Anne-Lise mindre.

Flemming Berg har via sin advokat stillet sagen i bero med et civilt søgsmål mod Ankenævnet for Patienterstatningen. Han skal derfor ikke betale det høje beløb tilbage foreløbig, mens sagen er i gang. Det beroliger ham.

»Flemming og Anne-Lise havde det rigtig godt sammen i alle de år, de var gift. De skændtes aldrig, og hvis der engang imellem alligevel var kurrer på tråden, skulle de bare åbne en flaske portvin,« siger søsteren.

Parret boede i mange år på Nørrebro og ejede en restaurant i København.

Patientombuddet, som Ankenævnet for Patienterstatningen hører under, kommenterer ikke konkrete sager, forklarer kontorchef Camilla Hammer. Hun henviser til en højesteretsafgørelse fra 2005, hvor det blev statueret, at patienter, som klager over en erstatning til ankenævnet, risikerer at miste hele erstatningen.

BT har set dokumentation for afgørelsen fra Ankenævnet for Patienterstatningen og rykkerbrevet fra Region Sjælland.