I en svensk bog indrømmer Jan Weimann fra Blekingegadebanden indirekte, at gruppen stod bag røveriet i Lyngby i 1983 og peger på, at hvis de var blevet taget, havde det været slut – inden gruppen skød og dræbte en betjent i Købmagergade

Var Blekingegadebanden blevet stoppet allerede i 1983, hvis politiet havde opklaret, at det var dem, der stod bag kuppet mod en pengetransport i Lyngby hele fem år før det fatale røveri mod Købmagergades Postkontor?

Nu giver et ledende medlem af banden selv svaret, og det er lige så deprimerende, som det er opsigtsvækkende. For ja, det ville de højst sandsynligt, hævder han.

For 32 år siden overfaldt ukendte gerningmænd en pengetransport i Lyngby og slap af sted med over otte millioner danske kroner. Det blev aldrig opklaret, hvem der stod bag det på det tidspunkt største røveri i Danmark.

Fem år senere lå en ung, lovende politimand skudt og dræbt foran postkontoret i Købmagergade i København, og da efterforskningsleder Jørn Moos og en kollega året efter stod i en lejlighed i Blekingegade på Amager, stod det klart, at de havde afsløret de mest skrupelløse og professionelle kriminelle, vi nogensinde har set herhjemme. En bande, som det viste sig, at Politiets Efterretningstjeneste havde holdt nøje øje med i årevis.

Indrømmer i interview

I en svensk bog fra sidste år er der dukket en brik op til forståelsen af et af de største traumer i nyere dansk kriminalhistorie. Den svenske forfatter Gabriel Kuhn har i bogen ’Røveri for revolutionen. Blekingegadegruppen indefra’ interviewet to af bandens ledende medlemmer, Jan Weimann og Torkil Lauesen. Sammen med nu afdøde Niels Jørgensen fik de 10 års fængsel for røveriet mod Købmagergades Postkontor i 1988. Den dag i dag ved ingen, hvem der skød politimanden Jesper Egtved Hansen, og ingen er derfor blevet dømt for det.

Alene det, at de to siger noget, er sensationelt, for det er kun sket to gange tidligere, men Jan Weimann kommer også med et par kontroversielle udtalelser, som mere end antyder, at banden stod bag røveriet mod pengetransporten i Lyngby og ikke mindst, at politiet kunne have stoppet dem, hvis de havde kontaktet dem allerede dengang.

»De kunne når som helst have arresteret os eller taget os ind til afhøring. Det ville måske ikke have ført til domfældelse, men ville vi have vovet at fortsætte den ulovlige virksomhed efter dét? Det er jeg ikke sikker på.«

Frikendt for Lyngby-røveriet

I interviewet undrer Weimann sig også over, at bandens medlemmer blev frikendt for røveriet i mod pengetransporten i Lyngby, da sagen kom for retten.

»Det havde været den perfekte lejlighed til at komme efter os. Jeg ved ikke, hvorfor det ikke skete,« siger han i bogen, som fredag blev anmeldt i Weekendavisen.

I 2010 blev der nedsat en kommission, der skulle undersøge PETs rolle og se på, hvorfor Blekingegadebanden ikke blev stoppet noget før. Resultatet af kommissionens arbejde blev, at ingen kunne stilles til ansvar for noget.

Journalist Anders-Peter Mathiasen har skrevet en bog om Blekingegadebanden, og han finder de nye oplysninger i bogen meget opsigtsvækkende.

Røveriet mod en pengetransport fra Danske Bank i Lyngby i 1983 blev aldrig opklaret. Nu indrømmer Jan Weimann i en bog, at det var Blekingegadebanden, der stod bag. Han antyder også, at politiet kunne have stoppet banden allerede dengang, hvis det havde fået lov.
 Arkivfoto: John E Jacobsen
Røveriet mod en pengetransport fra Danske Bank i Lyngby i 1983 blev aldrig opklaret. Nu indrømmer Jan Weimann i en bog, at det var Blekingegadebanden, der stod bag. Han antyder også, at politiet kunne have stoppet banden allerede dengang, hvis det havde fået lov. Arkivfoto: John E Jacobsen
Vis mere

Forhindret i opklaring

»Det er ikke nogen overraskelse, at det var Blekingegadebanden, der stod bag. Det har man hele tiden regnet med. Men det er interessant, at han siger det,« understreger han og tilføjer:

»Han hamrer pløkken i et meget blødt og meget mystisk punkt. En af grundene til, at der i 2010 blev nedsat en kommission, der skulle undersøge Blekingegadebandesagen, var, at der mange år efter røveriet i Købmagergade var politifolk, der stillede sig op og sagde, at de blev forhindret i at opklare Lyngby-kuppet af PET.«

»Mange har undret sig over, hvorfor PET ikke greb ind. Det er først kommet frem de senere år, at PET havde et kæmpe lager af oplysninger om dem. Og at det almindelige politi løb panden mod en mur ikke bare én gang, men flere gange. Spørgsmålet er jo, om de var blevet stoppet, hvis de for alvor vidste, hvor tæt politiet fulgte dem. Det, han siger, det er, at politiet ville have stoppet dem, hvis de havde kontaktet dem og stillet dem op ad muren.«

Hemmeligheder på begge sider

»Derfor er det interessant, at han indrømmer det nu. Anklagen mod PET har jo været, at man lod dem gå og ikke har fortalt de almindelige politifolk, at de var der.«

Det er stadig en hemmelighed mellem bandens medlemmer, hvem der skød og dræbte den unge betjent Jesper Egtved Hansen, og det tror Anders-Peter Mathiasen, det bliver ved med at være.

Et af de få billeder af Jan Weimann fra Blekingegade-banden. Det stammer angiveligt fra 1989. Bandens medlemmer taler stort set aldrig, men nu er Weimann kommet med en række kontroversielle udtalelser i en svensk bog.
Et af de få billeder af Jan Weimann fra Blekingegade-banden. Det stammer angiveligt fra 1989. Bandens medlemmer taler stort set aldrig, men nu er Weimann kommet med en række kontroversielle udtalelser i en svensk bog.
Vis mere