Forfatter rystet: Tønders borgmester nægter at skrive om byen i ny bog

Tønder-sagen om sex-misbrug af børn kaster så lange skygger, at Tønders borgmester har afvist at skrive om byen i en ny bog om Sønderjylland – selv om han fik tilbudt at skrive afsnittet selv.

- Et problem ved Tønder-sagen var jo fortielsen, den var omgivet af. Og fortielsen fortsætter åbenbart nu, siger bogens forfatter Kristian Ditlev Jensen, der er målløs over, at borgmester Laurids Rudebeck nægtede at medvirke i bogen, selv om han fik frie hænder til selv at fortælle om de gode sider af Tønder.

I bogen ’Sønderjylland’, der udkommer på Gyldendal, gennemgår Kristian Ditlev Jensen stort og småt i alle afkroge af Sønderjylland i en stor bog fyldt med billeder på knap 300 sider. Da han kontaktede Tønders borgmester pr. mail, gjorde han opmærksom på, at det var nødvendigt at omtale Tønder-sagen, men at han til gengæld ville give borgmesteren mulighed for - som den eneste borgmester - at skrive afsnittet selv.

Virkeligheden går ikke væk

’Men nej, ikke et ord. Borgmesteren blev ellers – som den eneste borgmester i hele Sønderjylland – tilbudt helt selv at formulere, hvad det bedste ved Tønder er i dag. Om det er det bedste for byens image at forsøge at fortie en sag, der handler om fortielser, og som har skandaliseret byens navn definitivt, må læserne selv vurdere. Men én ting er sikkert. Virkeligheden går ikke væk, bare fordi man ikke taler om den,’ skriver Kristian Ditlev Jensen.

- Man er jo nødt til at nævne Tønder-sagen. Jeg kender ikke nogen, der kan tale om byen uden at tænke på den sag, siger Ditlev Jensen.

Tøndersagen er en af dansk kriminalhistories groveste sager om sexmisbrug af børn.

En far sexmisbrugte sine to døtre og udlånte og udlejede de to piger til en række fremmede mænd

De to misbrugte piger har senere fået en erstatning på samlet omkring 1.215.000 kr. Den ældste piges erstatning var på i alt 880.000 kr., mens den yngste fik knap 320.000 kr. i erstatning.

Kommunen blev stævnet på vegne af Tønder-pigens advokat med henblik på at få kommunen til at anerkende det svigt, man havde udsat hende for. Kommunen reagerede ved at overdrage sagens akter og stævningen til sit forsikringsselskab. 6. marts 2014 valgte Tønder Kommune at tildele Tønder-pigen 300.000 kroner i godtgørelse.

Kristian Ditlev Jensen har også interviewet politiassistenten, der i første omgang tog sig af sagen. Han har ellers aldrig udtalt sig om det.

- Det var frygteligt at gå derinde. Vi vidste jo, at der boede børn, men der var slet ikke ryddeligt. Og der var ikke mange legesager på værelserne. Der var ingen stemning i det hus. Det var en tom skal, hvor de havde lavet alt det der. Der var ingen sjæl i huset, siger politiassistenten Ingolf Thomsen.

På sammenbruddets rand

Kristian Ditlev Jensen siger:

- Politiassistenten var ved at bryde sammen, og det var jeg også. Bagefter fandt jeg ud af, at fotografen også havde stået og grædt.

Tønders borgmester Laurids Rudebeck (V) kan ikke erindre, at han har fået tilbudt at skrive afsnittet selv.

- Det er rigtigt, at virkeligheden ikke forsvinder af sig selv. Vi skal huske og lære af de ting, der er sket. Men det irriterer mig, at når der afsløres nye sager om sexmisbrug i andre byer, nævner journalisterne altid Tønder-sagen. Det synes jeg ikke, er fair, siger Laurids Rudebeck.