Dean Potter var den største og en levende legende i ekstremsportsmiljøet

Han var en legende med et exceptionelt talent og en unik personlighed. Den danske basejumper og ekstremsportsmand Dennis Ohlsen sørger i disse dage over tabet af ‘den største basejumper i historien’.

Lørdag omkom amerikanske Dean Potter, da han iført en vingedragt og faldskærm sprang ud fra en svimlende høj klippeformation i Yosemite-nationalparken i Californien. Et spring han havde udført utallige gange før. Denne gang gik det dog af uvisse årsager galt.

»Dean Potter var ganske enkelt en legende med et niveau, der rækker ud over alle andres. Han var en ener og der kommer til at gå mange, mange år før vi får hans ligemand at se«, siger Dennis Ohlsen via mail fra Schweiz.

Dennis Ohlsen, 26, er selv ekstremsportsmand med speciale i base-jumping, hvilket er udspring med en faldskærm på ryggen fra klipper eller høje bygningsværker. Den tidligere Afghanistan-soldat, der nu arbejder som klatre-tekniker på blandt andet boreplatforme, forklarer at Dean Potter var med til at drive den ekstreme livsstil til nye højder.

»Gang på gang overgik han sig selv og klatrede nye, umulige ruter. Efter at være blevet verdenskendt for dette, begav han sig ud i basejumping, hvor han via sin erfaring som klatrer var i stand til at muliggøre spring, som ellers var absolut umulige for den almindelige springer,« skriver Dennis Ohlsen fra Schweiz.

Den 43-årige amerikaner var en superstjerne i en sportsgren, som kun de færreste selv dyrker, men som appellerer til millioner af mennesker verden rundt. Derfor tjente han mange penge på sponsorater fra blandt andet Adidas, Clif Bar og tidligere det store outdoor-brand Patagonia.

»Men selv om han havde denne vanvittige succes og tjente styrtende med penge på sponsorater og så videre, holdt han altid begge fødder på jorden. Han boede i en træhytte i Yosemite og brugte meget af sin tid på at holde skovene i naturreservatet rent.«

Dennis Ohlsen fortæller, at Dean Potter i ekstremsportens verden også var kendt for at være en ‘vanvittig sympatisk fyr’.

»Han var altid smilende, lidt genert og venlig ud over alle grænser. Dean var godheden selv.«

Selv om en af sportens største stjerner og dygtigste udøvere har mistet livet, får det ikke Dennis Ohlsen til at opgive sin farlige livsstil, som han blandt andet fortæller om i dokumentarfilmen ‘Basejumper’ fra DR3.

»Det er altid lidt et wake up-call, når der sker et dødsfald. Uanset om det er en nyere springer eller en af legenderne. Det vil altid være tragisk. Men alle os der dyrker disse ekstreme sportsarter er også udemærket klar over risikoen ved det, vi foretager os,« skriver Dennis Ohlsen.