En amerikansk tandlæge modtager dødstrusler, efter han skød en halvtam løve i Afrika. Flere kendte danskere, der går på jagt, er forargede over løvedrabet, men kalder samtidig folks reaktioner for hysteriske

Uetisk. Patetisk. Forkert. Og usympatisk.

Sådan er reaktionen fra flere kendte danske jægere på, at en amerikansk tandlæge har nedlagt en halvtam løve i en nationalpark i Afrika - sandsynligvis blot for at få et trofæ til sin væg. Historien har vakt harme over hele verden, og tandlægen har bl.a. modtaget dødstrusler, så han er blevet nødt til at gå under jorden.

Læs også:

Men det er heller ikke i orden at skyde en løve på den måde, fortæller den kendte erhvervsmand og tidligere Codan-direktør, Peter Zobel, der selv er passioneret jæger:

En halvtam løve

»Jeg synes, det er uetisk. Og hvis det, der står beskrevet, er sandt, så er reglerne ikke blevet fulgt. Det er forkert at skyde en halvtam løve,« lyder det fra Zobel, der tilføjer, at man skal følge reglerne i det land, hvor man går på jagt.

Cecil var hovedattraktion

I tilfældet med drabet på den afrikanske løve er der en del, der tyder på, at reglerne ikke er blevet fulgt. Løven ved navn Cecil var en halvtam løve, der var kendt som ’Zimbabwes stolthed’ og var hovedattraktion i Hwange National Park. Desuden bar den halsbånd, da den var med i et forskningsforsøg. Derfor vækker det også undren, at den blev fundet dræbt uden for sit område i parken - og tilmed hovedløs.

To ting, der peger på, at den blev lokket væk med vilje for at blive et nemt bytte for en trofæjæger. Ifølge Naturfredningsforeningen Zimbabwe Conservation har den amerikanske tandlæge Walter Palmer betalt 50.000 dollar for at få mulighed for at skyde den berømte løve. En påstand, som Palmer selv benægter i en pressemeddelse, hvor han undskylder for at have skudt løven. Ifølge Palmer havde han fået at vide af lokale guider, at det var lovligt at skyde løven.

Den kendte Shu-bi-dua-musiker, producer og tv-personlighed Ole Kibsgaard giver heller ikke meget for amerikanerens handling.

»Det er usympatisk det, som manden har gjort,« siger han og tilføjer, at han i det hele taget ikke har meget tilovers for trofæjægere.

»Jeg synes, det er lidt patetisk, at midaldrende mænd skal rejse til Afrika og med alle mulige hjælpemidler skal ud og skyde en løve. Det er ligesom at fiske fisk i et ’put and take’-bassin. Det er ikke særligt imponerende,« siger Ole Kibsgaard, der dog ikke ser noget galt i at skyde dyr - så længe det foregår efter reglerne og for f.eks. at regulere en bestand.

Voldsomme reaktioner

»Men det med at stille sig op som den store, vilde jæger, det er jeg ikke vild med,« siger Kibsgaard, der dog også mener, at reaktionerne mod tandlægen er for voldsomme:

»Jeg synes, at det er overdrevent at true med bål og brand.«

Entertaineren Anders Bircow, der ligeledes er en erfaren jæger, tager også afstand fra den amerikanske jægers handling.

»Jeg er forarget over trofæjægere, der går efter pral,« siger Bircow, der dog tilføjer, at han ikke kender til de nærmere omstændigheder omkring drabet.

Bircow undrer sig dog over jægerens forklaring om, at han skød løven ved en fejl. Han har nemlig selv været på jagt i Afrika og fortæller, at man normalt bliver quidet godt til, hvad man må skyde.

Anders Bircow kalder dødstruslerne mod lægen for hysteriske:

»Men jeg forstår så heller ikke folk, der har behov for at sætte pralebilleder op af, at de har skudt en giraf. Hvad er det for noget pis. Slap dog af,« lyder det fra entertaineren.

Walter Palmer har efter dødstruslerne og demonstrationerne foran sin tandlægeklinik i Minnesota ind til videre valgt at gå under jorden.

Myndighederne i Zimbabwe arbejder på at få den 55-årige løvedræber udleveret, så han kan blive retsforfulgt for sin ulovlige handling, da man betegner det som krybskytteri.