- Er du fra Danmark? Vil du se, hvor vi bor?

BT er taget til Italien for at besøge rejseselskabet 'Futuro Somalia', hvor somaliske flygtninge køber deres billetter til Danmark. Men vi har ikke været i området tæt på rejsebureauet ’Futuro Somalia’ ret længe, før flere somaliere gerne vil vise os deres ’hjem’.

En park tæt ved en boligblok er det, de unge somaliere kalder deres hjem. Under et træ sover de hver aften på madrasser, som italienerne har smidt ud.

- Vi har et lorteliv her i Italien. Vi bliver behandlet som skidt, og mit største håb er at komme til Danmark eller Sverige, for der behandler man os da menneskeligt, lyder det fra en af de unge.

Hver aften bliver parken aflåst, hvorfor somalierne må kravle over et stort hegn for at komme ind til deres ’hjem’. Flere gange om ugen bortviser politiet dem fra parken og tager deres madrasser, så de må skaffe nye.

Læs også: BT tog 'Somalier-Ekspressen' til Danmark: Vejen til paradis

En af de unge, der kalder sig Mubarak, har tidligere været i Norge i et års tid. Den 17-årige dreng kunne ikke få asyl i Norge, da de norske myndigheder fandt ud af, at han havde fået asyl i Italien og derfor sendte ham tilbage. Han har ikke opgivet håbet om at komme til Nordeuropa.

- Det vil være skamfuldt for mig at tage tilbage til Somalia. Min far blev skudt og dræbt for flere år siden, og hvad er min fremtid i Somalia: Ingenting. Men det er heller ikke noget liv at blive i Italien, siger Mubarak på fintklingende norsk.

Jamel, en af de andre unge, har boet på et asylcenter i Danmark. Han blev også sendt tilbage, da myndighederne fandt ud af, at han hørte til i Italien.

Desuden må han ikke rejse ind i Danmark de kommende år, fordi han er blevet taget med, hvad han selv kalder ’somalisk salat’ (det euroferisende stof kaht).

De unge somaliere fortæller, at de hver uge får et nyt sæt tøj af den lokale katolske kirke, ligesom kirken giver dem et måltid om dagen. Ellers får de ingen hjælp af italienerne.

Men trods den daglige kamp for at skaffe mad og tag over bordet overvejer kun få af de unge, som BT taler med, at tage tilbage til Somalia:

- Vi vil hellere dø af sult i Italien end skydes i Mogadishu (hovedstad i Somalia, red.) af al-Shabaab (terrorgruppe i Somalia med forbindelse til al-Qaeda), siger flere af de unge.