Et stort flertal af danskerne mener, at Danmark skal være med til at bombe Islamisk Stat i Syrien. Men Vesten kan bombe, lige så tosset de vil. Det sætter ikke terroristerne ud af spillet, mener en kender af Islamisk Stat (IS).

Står det til over halvdelen af danskerne, skal Danmark se at få sine F-16 fly på vingerne og hjælpe den internationale koalition med at bombe terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Det mener et flertal på 65 procent af danskerne ifølge en Gallup-undersøgelse, som Berlingske har foretaget lidt over en uge, efter IS tog ansvaret for terrorangrebene i Paris, som kostede 130 mennesker livet.

Men spørger man forfatter og historiker Deniz Serinci, der i år udgav bogen 'Terrorens Kalifat – et indblik i Islamisk Stat', kan man ikke regne med at sætte Islamisk Stat ud af spillet ved at kaste bomber ned i hovedet på dem.

Han henviser blandt andet til, at koalitionen har bombet Islamisk Stat 8.000 gange, uden organisationen er blevet tvunget ud af deres væsentlige bastioner i Syrien og Irak. Faktisk har Vesten bombet jihadister siden 2001, uden at terrortruslen mod Vesten er fjernet, påpeger Deniz Serinci.

»Bomber kan midlertidigt udrydde IS, men bevægelsen vil dukke op i nye former, ligesom IS’ forgænger AQI dukkede op som IS(I) i 2006. I stedet for al Qaeda fik vi det mere ekstreme IS. Ved at bombe IS, risikerer man også blot at styrke IS. IS ønsker at vi skal bombe. Jo flere civile, der dør ved vores bombardementer, jo mere populære bliver de i Mellemøsten,« mener Deniz Serinci.

Det franske hangarskib Charles-de-Gaulle er sat ind i kampen mod IS.
Det franske hangarskib Charles-de-Gaulle er sat ind i kampen mod IS. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

Man må gå helt andre veje

Men hvis man ikke kan flyve bombefly ind og bombe IS væk fra landkortet, hvad kan Vesten så gøre? Ifølge Deniz Serinci handler det i stedet om, at Vesten bør presse Iran og Rusland til at finde løsning i Syrien, hvor hele eller dele af Damaskus-regimet fjernes – og dermed fjerne en vigtig del af IS’ rekrutteringsgrundlag.

»I forlængelse af det bør Vesten lægge større pres på Saudi-Arabien. Det land giver folk det ideologiske grundlag, der har gjort dem modtagelige for fx IS’ propaganda,« tilføjer Deniz Serinzi og fortsætter:

»Man bør også presse på Iran og Irak til at stoppe shia-militsers vilkårlige vold, som kun skubber flere sunnier i armene på IS. Ifølge Amnesty International er shia-militserne i Irak hensynsløse imod sunni-civile, og under dække af at bekæmpe terrorisme, straffer de tilsyneladende sunni-muslimer for IS’ forbrydelser. Samtidig bør man presse den irakiske regering til at give sunni-muslimer mere indflydelse og dermed fjerne en vigtig del af IS’ rekrutteringsgrundlag.«

Til sidst mener Deniz Serinci, at Vesten bør presse lande som Tyrkiet og de arabiske golfstater. Ifølge forfatteren er der velhavende islamister i Golfen, der sender donationer til IS, og Tyrkiet har længe været under lup, fordi landet angiveligt ikke har lukket grænsen til Syrien helt:

»Så længe grænsen ikke er lukket, vil der kunne komme jihadister ind, og IS’ olie vil blive solgt på det sorte marked. IS' formue på 13 milliarder stammer i høj grad fra oliesalg,« siger Deniz Serinci.