Udefrakommende bruger dagligt familiens ejendom som transit til at kaste hash ind over fængselsmuren

Henrik Kildegaard er sjette generation på Fuglegaarden på Midtfyn, så slægten har drevet stedet på Volstrupvej i mange, mange år, før naboen - Statsfængslet i Ringe - blev opført.

Men udfordringen med at have fængslet som nabo har aldrig været større og mere nærværende end nu. For nærmest dagligt bliver familien Kildegaards tilkørselsvej og marker anvendt af udefrakommende, som kører langt ind på matriklen og herfra løber videre hen mod ringmuren og kaster effekter over trådhegnet og ringmuren til det lukkede fængsel med indsatte som modtagere.

»Det har stået på længe, men nu kommer de stort set hver eneste dag. Typisk tre-fire mænd i en bil, hvor to holder vagt, og en eller to løber hen langs marken til det sted, hvor afstanden til muren er kortest. Herfra kaster de så noget over. Vi har egentlig ikke så megen interesse i, hvad det er, de smider over muren, men vi er bekymrede for vores børns sikkerhed. De er kommet i en alder, hvor de er begyndt at cykle, og vi kan have vores bekymringer for, hvad der kan ske, hvis de holder i bilerne inde på ejendommen, når børnene kommer hjem,« siger svineavler Henrik Kildegaard.

Hans kone Maj-Britt Kildegaard, som er sygeplejerske, supplerer:

»Det seneste stykke tid har det været hver eneste dag, de har været her. Nogle dage oven i købet flere gange. Vi er meget utrygge og bekymrede over det på grund af børnene, og vi er trætte af det. Så vi håber bare på, at ledelsen i fængslet vil være med til at tage sin del af ansvaret,« siger hun.

Ser gennem fingre med hash

BT har talt med to tidligere ansatte, som siger, at der blandt en del af personalet mere eller mindre bevidst bliver set gennem fingre med, at der er hash bag fængsletes mure. Baggrunden er, at når der er hash at ryge for de indsatte, så er de generelt lettere at have med at gøre for fængselsbetjentene.

En af dem siger:

»Hvis det ikke var muligt at få fat i hashen, så ville den her trafik stoppe meget hurtigt. Den slags er jo ikke gratis, og der er ingen, der har lyst til at stå og kaste tusindkronesedler lige ud i det blå.«

LÆS OGSÅ:

Flere politi-besøg

Familien Kildegaard har flere gange inden for det seneste par år, hvor den illegale trafik på deres ejendom er blevet hyppigere og hyppigere, henvendt sig til fængslets ledelse eller sikkerhedsfolk. Når de har gjort det, har de indimellem oplevet, at politiet i tiden efter patruljerer mere i området.

Men da Fyns Politi også har andre opgaver, er det mest kun en sporadisk hjælp. For kort efter fortsætter de udefrakommende med at benytte ejendommen som transit for at få ting - formentlig først og fremmest hash - smidt ind over ringmuren.

Overvågningskameraer

»Vi har sagt til dem i fængslet, at de er meget velkomne til at rette deres overvågningskameraer ind på vores grund, fordi det måske ville være med til at stoppe det her. Det siger de fra fængslet, at de ikke må. Vi har også spurgt, om de så ikke vil rydde en del af buskadset på deres side af skellet, for så ville dem, der kommer herind, ikke så let kunne skjule sig. Men det har vi ikke rigtig fået noget svar på,« siger Henrik Kildegaard.