BT er blevet stævnet for 100.000 kroner af den magtfulde filmdirektør Peter Aalbæk

Direktør i filmselskabet Zentropa, Peter Aalbæk, vil have hævn over BT, efter avisen bragte en artikel om bilagsrod i Zentropa. Nu forlanger han 100.000 kr. af avisen for at have krænket ham.

Det kom i går frem i Københavns Byret, hvor BTs tidligere redaktionschef Simon Andersen og journalist Morten Mærsk samt chefredaktør Olav Skaaning Andersen er stævnet for at have krænket Peter Aalbæks ære i en injuriesag, der beror på en artikel fra 2013.

I artiklen fremgår det, at Peter Aalbæk trak 200.000 kr. ud af Lars von Triers film Antichrist i september 2008 mod filmens tre producenters vilje. De tre var økonomisk ansvarlige for filmens budget, men kunne kun se på, da Peter Aalbæk Jensen til sidst selv skrev et håndskrevet bilag under på 200.000 kr. Pengene forsvandt derefter i et af Zentropas mange selskaber, hvor Peter Aalbæk er direktør.

Vil straffe dumhed

Peter Aalbæk sagde efter retsmødet, at sagen handlede om at få hævn over artiklen.

»Det er for at få hævn. Det synes jeg er et smukt gammelt princip. Det er for at straffe, hvad jeg synes er en dumhed,« sagde filmdirektøren til BT.

Artiklen, der er skrevet af Simon Andersen og Morten Mærsk, er en del af en længere serie i BT fra 2013 om bilagsrod i Zentropa.

Ville svare til mandatsvig

Peter Aalbæk mener, den omtalte artikel beskylder ham for at have ‘stjålet af kassen’, eller som Peter Aalbæks advokat Morten Rosenmejer forklarede i retten i går, så kommer artiklen med så grove beskyldninger mod Zentropa-direktøren, at der reelt ville være tale om mandatsvig, hvis det var rigtigt. Rosenmejer slog samtidig fast, at han ikke mente, at BT havde løftet bevis for avisens beskyldninger, og han fastholdt, at bilaget på de 200.000 kr. var en reel filmudgift, da pengene var brugt til middage med mulige internationale investorer i forbindelse med Cannes Festivalen i 2006, hvor man forsøgte at rejse kapital til filmen.

At udgiften først dukkede op mere end to år efter på den håndskrevne note i 2008 og heller ikke indgår i en efterfølgende budgetgodkendelse til Det Danske Filminstitut er en beklagelig fejl.

BTs advokat, Søren Juul, er lodret uenig. Han mener, at artiklen ’er fuldstændig vandtæt’, og han anser hele artikelserien om Zentropa som et stykke vigtig kritisk journalistik, der er årsag til, at Zentropa er blevet sat under skærpet tilsyn for at få filmstøtte.

Finansmiddage

Det er under retssagen kommet frem, at de 200.000 kroner er brugt til finansmiddage 1. maj 2006. Ca. tre uger før Cannes Festivalen fandt sted, og hvor det hævdes, at pengene blev brugt. Det fik Søren Juul til at kalde det håndskrevne notat ‘et frit opfundet bilag’.

Søren Juul kaldte det desuden ‘bemærkelsesværdigt’, at Zentropa i efteråret 2006 i en ansøgning om udviklingsstøtte til Det Danske Filminstitut havde skrevet, at filmselskabet slet ikke var gået i gang med at søge om penge til filmen hos internationale investorer, når man nu angiveligt havde brugt 200.000 kr. til middage med mulige internationale investorer ved Cannes Filmfestival flere måneder forinden.

Der falder dom 10. juli.

 

Forstå striden

Striden mellem Zentropa-direktør Peter Aalbæk og BT handler om et mystisk bilag på 200.000 kr., der blev beskrevet i en artikel i BT 2013.

Det håndskrevet bilag dukkede op ud af det blå i september 2008, og blev lagt ind i filmen ’Antichrist’, selv om filmens producenter ikke ville underskrive og godkende det. Det gjorde i stedet Peter Aalbæk, hvorefter han kunne trække 200.000 kr. ud af ’Antichrists’ statsstøttede budget.

Peter Aalbæk er bl.a. utilfreds med:
BT skrev, at pengene endte i et af Peter Aalbæks egne selskaber. Det får det til at lyde som om, at han stak pengene i lommen. Aalbæk er direktør, men har ikke aktie­majoriteten.

Peter Aalbæk hævder, at de 200.000 kr. var en nødvendig udgift til produktionen af ’Antichrist’. Pengene gik til finansmiddage under filmfestivalen i Cannes i 2006, hvor der skulle findes investorer til ’Antichrist’.
BT har valgt at gå målrettet efter Peter Aalbæk i stedet for at skrive om Zentropa som helhed.

BT holder på, at artiklen er fuldstændig vandtæt. Det skyldes bl.a.:
De 200.000 kr. blev trukket ud af det selskab, som skal aflægge regnskab til Det Danske Filminstitut. I stedet endte de i et selskab, hvor Peter Aalbæk har kontrollen.

Peter Aalbæk er helt central i sagen. Han underskrev bilaget og er kendt som manden, der styrer Zentropa.
Forklaringen om at de 200.000 kr. er brugt til middage med potentielle internationale investorer, har flere huller. Pengene er brugt den 1. maj, selv om filmfestivalen fandt sted tre uger efter. Desuden skrev Zentropa i en ansøgning om udviklingsstøtte til Det Danske Filminstitut senere samme år, at man ikke var gået i gang med at søge om penge til filmen hos internationale investorer.