Lørdag formiddag ramte det værste jordskælv i 81 år Nepal. Skælvet målte 7,9 på Richterskalaen, og søndag blev landet rystet af et kraftigt efterskælv 6,8. Efterskælvet fik ifølge Reuters bygninger til at ryste helt fra hovedstaden Kathmandu til Dehli i det nordøstlige Indien. Det fik for alvor panikken til at brede sig.

Kathmandu har søndag været præget af desperate slåskampe mellem mennesker, der i ren panik forsøger at komme på et fly ud af landet. Billedet ovenover er taget ved landets internationale lufthavn, Tribhuvan, der er lukket for kommerciel flyvning.

Nepals myndigheder signalerer fortsat, at dødstallet kun vil stige i de kommende dage, ligesom nabolandende Indien, Tibet og Pakistan angiveligt har mistet 61 statsborgere, lyder foreløbige meldinger.

Indere maser sig sammen i lange køer, håbefulde og angste. De venter på at blive evakueret med fly tilbage til Indien.
Indere maser sig sammen i lange køer, håbefulde og angste. De venter på at blive evakueret med fly tilbage til Indien. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
Vis mere

Læs også:

NEPAL-EVEREST BASE CAMP-AVALANCHE

Verdens højeste bjerg, Mount Everest blev ramt af adskillige laviner - både lørdag og efter gårsdagens efterskælv - og ifølge LA Times er 217 personer stadig savnet på bjerget, der er et er verdens mest populære områder for bjergbestigere. Indtil videre har skælvet krævet 17 menneskeliv ved Mount Everest,

Det amerikanske medie skriver, at adskillige lande har valgt at sende støtte til den trængte nation. USA med en million dollar. Australien har sendt 5 millioner dollars, Asien Investment Bank 3 millioner, og Japan og Pakistan har sendt redningsfolk til det hærgede land.

Her venter turister på at komme med fly ud af Nepals lufthavn i Tribhuvan.
Her venter turister på at komme med fly ud af Nepals lufthavn i Tribhuvan. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
Vis mere

Læs også:

Lørdagens jordskælv havde epicenter blot 80 kilometer fra Nepals Hovedstad Kathmandu, og LA times talte i går med en sygeplejerske i byen. Hun beskriver ifølge det amerikanske medie situationen som ’panisk’ og byen som ’destrueret’:

»Et par af de store hospitaler er ødelagte. Et af dem tilser patienter udenfor på den anden side af gaden. Byens hovedhospital fungerer endnu. Alle nye bygninger er ok, og der er taxaer på gaden,« siger France Howland til LA Times.

Dermed ser det værre ud for den store, fattige del af befolkningen, der bor i huse, der ikke er sikret mod jordskælv. Mere end 30 procent af landets 28,6 millioner indbyggere lever ifølge Folkekirkens Nødhjælp under fattigdomsgrænsen.