Lars Løkke Rasmussens gode ven og væbner, regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst, anklages nu for at misbruge et regionsrådsmøde til at føre valgkamp for Venstre for skatteborgernes penge.

Anklagerne kommer fra Socialdemokraterne og SF, Socialdemokraterne har bl.a. udregnet, hvordan taletiden fordelte sig til Syddansk Topmøde på hotel Scandic i Kolding 13. april.

Venstre-politikere talte i 1 time og 46 minutter. S-politikere fik 17 minutters taletid, mens SF fik 6 minutters taletid. Der var i alt 20 talere. 13 af dem var Venstre-folk, 3 socialdemokrater, 1 SF’er og 3 talere uden partitilknytning.

Læs også:

Blandt talerne var Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som holdt en partipolitisk tale på 30 minutter.

»Jeg oplevede ikke at være til Syddanmarks regionale topmøde, men til et valgkamp-stunt for Venstre, afholdt for skatteborgernes penge,« siger Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører Jesper Petersen, der selv deltog i mødet.

»Jeg har vækst og arbejdspladser i Syd- og Sønderjylland som mærkesag, så jeg tilmeldte mig mødet. Men der kom reelt intet nyt på bordet. Hele showet viste sig at være til for, at de to Venstre-kammerater Carl Holst og Lars Løkke kunne sole sig i opmærksomhed. Den slags må de altså gøre for Venstres egne penge og ikke tage dem fra Region Syddanmarks kasse. Det var nærmest kvalmende at opleve så rendyrket et Venstre-show, afholdt for skatteborgernes penge,« siger Jesper Petersen.

Læs også:

Knoklede for Løkke

Carl Holst står Løkke meget nær, og han knoklede for Løkke-fløjen under formandsopgøret i Venstre sidste sommer. Han er opstillet til Folketinget og forventes at stå til en tung ministerpost, hvis Løkke får mulighed for at danne regering efter næste valg. Carl Holsts pludselige interesse for landspolitik er sandsynligvis påvirket af, at Venstre ventes at nedlægge regionerne indenfor en overskuelig fremtid. Alt sammen oplagte grunde for Carl Holst til at skabe opmærksomhed om både sig selv og formanden på topmødet med meget kort tid til næste valg.

Læs også:

Socialdemokraterne kritiserer også arrangørerne for at hyre kommunikationsfirmaet Geelmuyden Kiese til at stå for topmødets PR til en pris af 267.375 kr. ekskl. moms. Selv om Region Syddanmark selv råder over en stor kommunikationsafdeling, der også har bedre kendskab til lokale medier. Tv-værten Cecilie Beck var hyret som ordstyrer, og hun er heller ikke billig.

»Jeg ved godt, at Carl Holst satser på at være væk fra regionen efter folketingsvalget, men indtil da skal han og Lars Løkke altså huske, at skatteborgernes penge i Region Syddanmark ikke er deres private valgkampskasse. En ting er, at programmet var stærkt domineret af Venstre-folk. Men at Lars Løkke også skulle ind med et landspolitisk valgkampsindlæg, var helt malplaceret. Det lugter langt væk af misbrug af skatteyderkroner, vennetjenester og kammerateri,« siger Jesper Petersen.

Læs også:

Meldte afbud

Regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen siger, at en del socialdemokrater meldte afbud, bl.a. finansminister Bjarne Corydon og Odense-borgmester Anker Boye - en medvirkende årsag skulle være at statsminister Helle Thorning-Schmidt fejrede sit 10 års jubilæum den dag, og at de gerne ville med til receptionen.

»Programmet har ikke været handlet af med nogen politisk. Vi har forsøgt at finde relevante folk ud fra de temaer, der var på konferencen og ud fra en politisk balance mellem rød og blå blok. Der er dog, især i den jyske del af Region Syddanmark, mange Venstre-borgmestre, og det kan vi ikke lave om på,« siger han.

Af det oprindelige program fremgår også, at Odenses socialdemokratiske borgmester Anker Boye skulle holde oplæg. Men han meldte i sidste øjeblik afbud, hvorfor Venstre-rådmanden i Odense Jane Jegind i stedet trådte til. Ifølge BT’s oplysninger var finansminister Bjarne Cory-don (S), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) samt økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) også inviteret, men de meldte alle afbud. Morten Østergaard blev dog først inviteret to uger før, og selv om han gerne ville, var det simpelthen umuligt med så kort varsel. Men Anker Boye og og Carsten Hansen meldte først afbud, efter at programmet var offentliggjort.

Thornings jubilæum

»Da vi kom tættere på konferencen viste det sig, at nogle af de oplægsholdere, vi havde fået et ja fra, alligevel ikke kunne deltage. Der skete jo det, at Helle Thorning- Schmidt valgte at holde sit 10-års jubilæum samme dag, og det syntes bl.a. Carsten Hansen (S), at han skulle til. Derfor valgte vi i stedet at lave et videoklip med ham,« siger Jacob Stengaard Madsen.

»Hvis man trækker den tid ud, hvor jeg som udvalgsformand talte, den tid hvor Carl Holst rundede af, og den tid hvor Egon Fræhr, der repræsenterer kommunerne, talte - Så talte de blå i 55 min. og de røde i 20 min. Vi overvejede også at flytte konferencen til Odense, for at Carsten Hansen ville have nemmere ved at nå det,« siger Venstres udvalgsformand i regionen Stephanie Lohse.

Hertil svarer Jesper Petersen:

»Man kunne også have inviteret fødevareminister Dan Jørgensen eller skatteminister Benny Engelbrecht, som også er relevante ministre. Men det gjorde man ikke, og man har i det hele taget ikke gjort sig nogen anstrengelse for at finde relevante afløsere.«

BT erfarer i øvrigt, at Bjarne Corydon meldte afbud, før datoen for Thornings jubilæumsreception var kendt - angiveligt fordi han forudså, at han risikerede at drukne i et Venstre-show.

SFs ordfører for bl.a. landdistrikter, Karina Lorentzen Dehnhardt, der udfyldte SFs taletid på seks minutter, syntes også, at mødet var en lidt underlig oplevelse.

»Hvis arrangørerne gerne vil være fri for mistanke om, at der er tale om Venstre-valgkamp for regionens skatteborgeres penge, så burde de anstrenge sig for at skabe lidt mere balance i programmet, så det ikke næsten udelukkende er Venstre-folk, der udfylder taletiden. Når arrangementet tidsmæssigt ligger så kort før et valg, skal man passe på med, om borgerne kan blive efterladt med den tanke, at der er tale om valgkamp for skatteborgernes penge,« siger hun.

»Hvis nogle socialdemokrater melder afbud, må arrangørerne gøre en indsats for at skaffe nogle andre socialdemokrater og ikke bare erstatte dem med Venstre-folk, så der er en politisk balance. Det kan være en tilfældighed, men det er meget slående, at programmet mest indeholdt talere fra Sydjylland, som er Carl Holsts eget valgområde, mens Fyn, som jo også er en del af regionen, ikke var stærkt repræsenteret.«

»Man må også undre sig over, at man hyrer et dyrt kommunikationsfirma for skatteborgernes penge, når Region Syddanmark selv råder over en stor kommunikationsafdeling, der sagtens kan klare opgaven,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Karsten Uno Petersen, der ernæstformand i den socialdemokratiske gruppe i Region Syddanmark, og også var til stede, siger:

»Der er flest Venstre-borgmestre i Region Syddanmark, så der vil altid være en skævhed. Men topmødet var en god idé for at skabe vækst og udvikling. Det dårlige var, at der ikke var mange erhvervsfolk til stede og at der ikke var lagt op til konkrete udmeldinger. Men det værste var, at Lars Løkke talte i 30 minutter om ren partipolitik, der intet har med Syddanmark at gøre. Det var et rent valgoplæg,« siger han.