De fleste af os siger nej til at tale om løn med kollegaerne, men risikerer dermed at gå glip af lønstigninger.

Børnene, bilen, hunden Tour de France og VM i fodbold. Danskerne taler om det meste, når de er på arbejde - bare ikke løn.

Det viser en undersøgelse, som HK Privat har lavet blandt 2.698 af sine medlemmer. 53,2 procent siger nej til, at de taler med kollegaerne om størrelsen af lønchecken, mens 46,7 procent gerne løfter sløret for gagen.

Faglig chef i HK Privat Jesper Schmidt Sørensen fortæller, at det er et tabu at tale om løn. I sidste ende kan det gå ud over ens egen løn, forklarer han.

- Hvis du ved, hvad andre får mere end dig, kan du berettiget gå ind til din leder og tale om, hvad din egen løn bør være, siger han.

Hvis ikke samtalen giver udslag i et nyk op ad lønskalaen, kan åbenheden om kollegaernes løn også vise vejen til, hvor der er ekstra penge at hente, fordi chefen bliver nødt til at forklare, hvorfor andre medarbejdere får en højere løn end én selv, forklarer Jesper Schmidt Sørensen.

- Man får et overblik over, hvad det er for nogle arbejdsområder, der giver den løn, man er mere interesseret i, siger han.

Den gennemsnitlige dansker fik i 2013 292.200 kroner om året, eller 24.350 kroner om måneden, viser tal fra Danmarks Statistik.


Sacha Winther, pædagogmedhjælper. Ca. 24.000 kroner om måneden:


- Jeg er ret åben om det, og jeg fortæller det helt sikkert, hvis der er nogen af mine kollegaer, der spørger. Nu er fagforeningen selvfølgelig meget inde over ens løn, men de fleste, jeg møder, har ingen problemer med at fortælle, hvad de får i løn. Jeg er i hvert fald ikke den, der vil holde det hemmeligt, hvis nogen spørger.


Helene S. Jensen, seniorkonsulent. 300.000-400.000 kr. årligt:


- Jeg er med i en ordning, hvor alle op til lønforhandlinger kan se, hvad folk får i samme faggruppe. Det kan man bruge i lønforhandlinger, fordi man kan se, om man ligger lavt i forhold til andre, der laver det samme som én selv. Men der er selvfølgelig stor forskel på, om man er i en privat virksomhed eller i det offentlige. Det er nok lidt mere lukket i det private.


Alma Harryson, socialpædagog. 27.000 kroner om måneden uden tillæg:


- Folk snakker om det, og man ved godt cirka, hvad ens kollegaer får i løn. Mine kollegaer spørger mig, fordi de gerne vil vide, hvor de ligger henne i forhold til andre. Det kan jeg godt forstå. Man skal passe på, at man ikke bliver snydt og falder bagud i forhold til andre i samme faggruppe.


Mads Jensen, controller:

- Det er ikke sådan, man sidder over frokosten og fortæller vidt og bredt om ens løn. Jeg taler da med mine tætte kollegaer om lønchecken, men der er stor forskel på, hvor meget folk taler om det. Jyderne spørger mere og meget direkte ind til lønnen, mens kollegaerne i København går lidt mere stille med det.


Sune Simonsen, programmør:


- Jeg holder af princip min løn for mig selv. Interessen for at vide, hvad andre får, kan jeg da godt have. Men det vigtigste for mig er, at jeg selv er tilfreds, så jeg går egentlig ikke så meget op i, hvad andre får. Hvis der bliver for stor åbenhed, føler folk måske bare, at de bliver snydt.

Taler du med din kollega om lønnen? Deltag i debatten på vores facebook-side.