Den alvorlige sag om livsfarlig overmedicinering af i alt 106 kræftpatienter kunne have været undgået.

Nye dokumenter viser, at firmaet bag kræftmedicinen cabazitaxel, den franske medicingigant Sanofi Aventis, allerede i forbindelse med et medicinsk forsøg i januar 2011 - inden medicinen overhovedet blev indført som behandling mod prostatakræft i Danmark - blev advaret om, at patienterne risikerede at blive overmedicineret.

Men firmaet undlod helt bevidst og efter en beslutning fra ’højeste sted’ at gribe ind, og det hospital, der først opdagede sagen - Odense Universitetshospital - undlod også at reagere og fortsatte bare behandlingen.

Det skriver BT mandag.

Formanden for Patientforeningen Erik Bach er dybt rystet.

- Det står helt klart, at både medicinalfirmaet og Odense Universitetshospital (OUH) allerede mens medicin var under forsøgsordning, var klar over, at patienterne kunne bliver overmedicineret. Jeg er dybt, dybt rystet over de nye oplysninger, der nu kommer frem, siger han.

I januar oplyste hospitalerne i Odense, Vejle og Aarhus, at patienter med prostatakræft i 2012 og 2013 havde fået 16-20 procent for meget af den stærke celledræbende kemomedicin, og at tre muligvis er døde af overmedicineringen i Aarhus.

Men nu viser det sig altså, at OUH allerede i 2011 opdagede, at man var ved at give patienterne en livsfarlig overmedicinering.

I testen af medicinen på i alt syv kræftpatienter i det tidlige forår 2011 regnede hospitalsfarmaceuten på OUH selv ud, at der måtte være et overskud af kemo-medicinen i hætteglasene.

Den 24. januar 2011 skriver hospitalsfarmaceuten til den ansvarlige for det kliniske forsøg hos Sanofi Aventis danske afdeling, at hun har visse problemer med at ’læse/forstå fremstillingen’.

’Cabazitaxel hætteglasset må have et overskud, kan du finde ud af, hvad det reelle indhold er,? spørger hun.

28. januar svarer medarbejderen hos Sanofi Aventis, der i øvrigt sponserer forsøget med 25.000 kr., at det fra ’højeste sted’ var besluttet ikke at svare på spørgsmålet.

- Jeg har nu fået svar på dit spørgsmål og må skuffe dig med, at svaret ikke opfylder dine ønsker. Da det er besluttet på højeste sted, at da der ikke endnu står noget i Registreringsfilen om density, kan vi ikke på nuværende oplyse dette, skriver medarbejderen hos Sanofi Aventis og tilføjer:

- Der er et par lande, mere der har stillet samme spørgsmål og fået samme svar. Der vil muligvis blive lavet et tillæg til protokollen, som vil behandle dette spørgsmål.

Hospitalsfarmaceuten svarer tre dage efter, at hospitalet nu selv må ’anslå’, hvor stor mængde kemo-medicin, der reelt er i hætteglassene. Og dermed er det usikkert om forsøgspatienterne får den korrekte mængde kemo-medicin.

- Tak for indsatsen, det er meget ærgerligt, at vi ikke kan få densiteten på færdige mix, kan de ikke bringes til at forstå, at vi ikke måler men vejer den mængde, der skal dispenseres. Hvis vi ikke kan få korrekt densitet, er vi nødt til at anslå en densitet, og det vil alt andet lige svække doseringsnøjagtigheden, og dermed forsøgets validitet, skriver farmaceuten 31. januar 2011.

Alligevel fortsætter forsøget med det resultat, at de syv kræftpatienter i fuldstændig uvished bliver overmedicineret med kemo-medicinen.

Administrerende direktør på Odense Univesitetshospital, Jane Kraglund, beklager overmedicineringen ikke blev stoppet allerede i 2011.

- Da vi får den besked fra Sanofi om, at de ikke kan svare på vores spørgsmål om doseringen af stoffet, så skulle vi i bagklogskabens ulideligt klare lys have forsat med at spørge ind til doseringen, siger hun.

LÆS MEGET MERE OM SAGEN I BT MANDAG
* Se de afslørende mails
* Medicinalfirma: 'Vi har gjort, hvad vi kunne'
* Politikere: 'Patientsikkerhed er by i Rusland'