Viborg Kommune til Energi Viborg: ’I skal ikke sige, at stadionsponsorat er støtte’

En hidtil for offentligheden ukendt mail forstærker nu mistanken om, at Viborg Kommune forsøgte at skjule, at der var tale om ulovlig støtte, da kommunen tvang et offentligt ejet energiselskab til at sponsere den nødlidende fodboldklub Viborg FF.

Det vurderer en professor på baggrund af en mail, BT har fået aktindsigt i. Af mailen fremgår det, at Viborg Kommunes kommunaldirektør Lasse Jacobsen instruerede den daværende formand i Energi Viborg Benny Ragner i at fortælle, at der ikke var tale om ’støtte’, men alene ’markedsføring’, da energiselskabet blev pålagt af Viborg Kommune at købe navneretten til Viborg Stadion for 3,25 mio. kr. over en periode på tre år. Det skete forud for et interview med en DR-journalist i 2011.

- Den mail er af en karakter, der er med til at bestyrke mistanken om, at ledelsen af Viborg Kommune godt ved, at der reelt er tale om støtte, men det må ikke komme frem, siger professor i offentlig forvaltning Henning Jørgensen.

Dermed stiger presset på den nykårede konservative formand Søren Pape Poulsen, der de seneste uger gentagne gange over for medierne har forsøgt at understrege, at en omstridt aftale mellem energiselskabet og Viborg FF, der blev indgået, mens Pape Poulsen var borgmester i Viborg, var almindelig markedsføring og ikke skjult støtte.

Et altafgørende budskab, fordi en kommune ikke må udøve støtte til private virksomheder, men alene har lov til at udøve sponsorater til markedspris.

Klubben manglede penge

Sagen begyndte, da Viborg Kommune i 2010 solgte navneretten til Viborg Stadion til byens fodboldklub Viborg FF for 50.000 kr. Året efter solgte Viborg FF navneretten til det kommunalt ejede energiselskab Energi Viborg A/S for 3,25 mio. kr. for en periode over tre år.

Altså 20 gange så meget, som man købte det for af kommunen.

En handel der var så opsigtsvækkende, at Statsforvaltningen gik i gang med at undersøge, om der reelt var tale om skjult kommunal støtte til den økonomisk trængte fodboldklub, der på det tidspunkt var i dybe økonomiske vanskeligheder og manglede 2,5 mio. kr. i akut likviditet.

Sagen blev endnu mere prekær af, at handlen blev gennemtrumfet af byrådet i Viborg, der gav Søren Pape Poulsen mandat til at presse aftalen igennem på vegne af Energi Viborg på en ekstraordinær generalforsamling.

Det skete efter, at sponsoratet blev nedstemt af den politiske bestyrelse i Energi Viborg A/S, hvor flere medlemmer fandt sponsoratet både økonomisk uansvarligt og i strid med loven.

Ulovlig manøvre

Sidstnævnte manøvre blev i 2014 kaldt ulovlig af Statsforvaltningen, som til gengæld ikke kunne bevise, at sponsoratet var skjult kommunal støtte.

Henning Jørgensen mener, at den nye mail peger på, at Søren Pape Poulsens forklaring om markedsføring reelt er et forsøg på at dække over, at kommunen i sin tid støttede Viborg FF.

Lasse Jacobsens mail blev sendt 13. december 2011, efter han var blevet opmærksom på, at Benny Ragner var blevet kontaktet af en DR-journalist, der ville interviewe om støtte til idrætsklubber.   

’Jeg vil gerne tale med dig, inden Benny skal interviewes,’ skrev Lasse Jacobsen til den daværende direktør for energiselskabet Christian Hagels­kjær og fortsatte:

’Afgørende er det selvfølgelig, at Benny ikke taler om støtte, men om markedsføring, og at han understreger, at det er EV (Energi Viborg A/S, red.) og ikke kommunen, der har købt stadionnavnet,’ skrev kommunaldirektøren videre til Christian Hagelskjær.

Professor Henning Jørgensen undrer sig.

- Hvorfor skulle kommunaldirektøren pludselig blande sig i forhold, som han slet ikke har kompetence til, da sponsoratet officielt slet ikke er kommunens bord, men Energi Viborgs. Kommunaldirektøren har slet ikke til opgave at instruere formanden for energiselskabet, der har en selvstændig bestyrelse og direktør, siger han.

Søren Pape Poulsen oplyser til BT, at han ikke kender den pågældende mail og henviser til kommunaldirektør Lasse Jacobsen, som har skrevet mailen, for evt. kommentarer.

Lasse Jacobsen siger til BT, at der var tale om almindelig rådgivning.

- Jeg instruerer ikke Benny (Ragner, red.) i, hvad han skal sige. Det ligger uden for min kompetence, så det kunne jeg aldrig finde på.