Tidl. chefredaktør Henrik Qvortrup har kendt til overvågning af kendtes kreditkort­oplysninger

Henrik Qvortrup, tidligere politisk redaktør og kommentator på TV2 - og fra 2001 til november 2008 chefredaktør på Se og Hør - er langt mere belastet af skandalen om ugebladets ulovlige overvågning af kendtes og kongeliges kreditkort end hidtil antaget.

En e-mail - sendt den 7. juli 2008 fra journalist Ken B Rasmussen, den ene af to journalister, der havde tæt kontakt til bladets hemmelige kilde - til daværende chefredaktør Henrik Qvortrup, viser, at Qvortrup ville bruge meget private og ulovligt indsamlede kreditkortoplysninger til at skrive om en ‘kærlighedstur’ til Rom for tv-vært Line Baun Danielsen og hendes daværende kæreste Morten Helveg Petersen, spidskandidat til europaparlamentetsvalget for De Radikale.

Fuldt informeret

Mailen viser, at Henrik Qvortrup var fuldt informeret om overvågningsprogrammet, og han vidste, at overvågningen var systematisk - i det konkrete tilfælde omfattende flere af Helveg Petersens transaktioner - rettet mod andre personer. E-mailen efterlader også det klare indtryk, at det er Qvortrup, der presser sine journalister til at skrive ‘sladder-historier’ på baggrund af ulovligt indhentede oplysninger om Danielsens og Helveg Petersens brug af kreditkort.

Af mailen, sendt den 7. juli 2008 klokken 10.14 - cirka fem uger efter at den hemmelige kreditkortkilde begyndte at levere oplysninger til Se og Hør - fremgår det, at Ken B Rasmussen fraråder Qvortrup ‘at skrive en artikel udelukkende baseret på korttransaktioner’. Det fremgår, at bladet er i besiddelse af kreditkortoplysninger om, at Morten Helveg Petersen har lejet et hotelværelse i Rom - ‘måske Morten har betalt hotellet hjemmefra som en gave til Line Baun?’ - og bladet ved, at Morten Helveg Petersen kort forinden havde anvendt sit kreditkort i Zürich; ‘Helveg havde f.eks. en trans i Zürich torsdag’, fremgår det.

Usikker på historien

Bladet er imidlertid på dette tidspunkt usikker på, hvorvidt parret faktisk er i Rom - til trods for at Helveg Petersen har lejet hotel og fløjet via Zürich, og journalist Ken B Rasmussen er, af praktiske, ikke moralske, årsager betænkelig ved at skrive historien om Rom-rejsen alene på det grundlag. Journalisten frygter, at kilden bliver afsløret, hvis Se og Hør skriver om parrets ‘kærlighedsferie’ i Rom, hvis de faktisk ikke er taget af sted:

’Der skal ikke meget til at lægge to og to sammen [h]vis vores historie ikke stemmer, men kun korresponderer med kreditkort-transaktioner. Vores kilde er for god at miste, da den kan være brugbar mange år ud i fremtiden’, hedder det i Ken B Rasmussens mail. Han foreslår, at ’korttrans-kilden’ kun skal bruges til at bekræfte tip, bladet får, eller ’som grundlag for yderligere research.’

Ken B Rasmussen anbefalede derfor sin chef, at Se og Hør kun skulle skrive om Rom-rejsen, hvis ’vi kan få oplysninger om deres tur til Rom ad anden vej’, da det ellers ’er for risky’ for en ’lille’ historie.

Taler ikke sandt

BT dokumenterede for tre dage siden, at Henrik Qvortrup også i mindst ét andet tilfælde modtog en mail, hvor han og andre blev bedt om at komme med navne på nye ’kendte’, der kunne omfattes af Se og Hørs overvågningsprogram, og sammen dokumenterer de to mail, at Qvortrup ikke i ugens løb har talt sandt om sin viden. Han har hævdet, at han intet kendskab havde til ulovligheder eller systematisk overvågning, ligesom han heller ikke vidste, at Se og Hørs oplysninger kom fra ulovlig overvågning af kendtes og kongeliges kreditkort.

Henrik Qvortrups advokat Anders K Németh fortæller, at Henrik Qvortrup ikke har nogen kommentarer.