Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forlod Christiansborg som en af de sidste efter valgsejren til blå blok

Klokken var kvart over tre, da Lars Løkke Rasmussen forlod Christiansborg. I selskab med sin hustru, Solrun Løkke Rasmussen, gik han afslappet ned af trappen i Rigsdagsgården.

Som en af de sidste partiledere forlod landets kommende statsminister demokratiets højborg.

Noget tidligere - efter den sene partirunde - undslap Lars Løkke Rasmussen et nysgerrigt pressekorps ved i selskab med sit følge at tage en af Folketingets elevatorer væk fra vandrehallen. Målet var en privat sejrsfest med de nærmeste partifolk i Venstres lokaler på Christiansborg. Uden pressens skubbende tilstedeværelse.

»Jeg har siddet med en flok fra partiet, Kristian Jensen, Inger Støjberg og andre gode folk fra min kampagne. Jeg takkede dem for indsatsen, og vi fik rundet aftenen af,« sagde Lars Løkke Rasmussen til BT på Folketingets trappe.

Se Helle Thorning-Schmidts store farvel efter nederlaget

Forinden havde valgaftenen budt på lidt af en rutsjetur for Venstre-formanden. Resultaterne blev fordøjet hjemme i den private bolig i Nyhavn i København. I lejligheden var familien forsamlet om et måltid mad og et glas vin. Venstre vandt valget, men gik kraftigt tilbage med en blødning på 13 mandater.

Sønnen, Bergur Løkke Rasmussen, ankom som den første til Venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg. Han fortalte om en far og partileder, hvis sindstilstand ændrede sig i takt med resultaterne.

LÆS OGSÅ

»Han var både glad og lettet, da jeg kørte afsted. Men han havde endnu ikke haft det der ‘den er hjemme-øjeblik’, for der manglede stadig mange stemmer i optællingen. Men han var lettet og glad,« lød det fra Bergur Løkke Rasmussen.

I mellemtiden steg stemningen i Landstingssalen. Særligt blandt medlemmerne af Venstres Ungdom, der iført jakkesæt i blå nuancer eller korte cocktail kjoler og med slørede stemmer fejrede begivenhederne.

FÅ OVERBLIKKET: Sådan stemte Danmark

LÆS OGSÅ

Sareen

Imens drev Venstres folketingsmedlemmer og ældre partisoldater rundt i klynger. Her var minerne mere alvorlige. Blå blok vandt valget - men Venstre gik kraftigt tilbage. Det stod klart, at mange af kollegerne i Danmarks liberale parti fra fredag morgen stod uden arbejde.

»Det er selvfølgelig værd at fejre, men mit hjerte bløder samtidig. Der er mange gode kolleger, vi må sige farvel til,« sagde næstformand Kristian Jensen.

Tonerne var de samme fra Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussens tro støtte og partiets politiske ordfører, der er blandt de varmeste navne til en ministerpost.

»Men vi vil hellere gå tilbage som parti og vinde valget end det omvendte - som vi gjorde i 2011.«

folketingsvalg2015

I Snapstingets lokaler på etagen nedenunder festede Dansk Folkeparti. Sejrsbrølene fra valgets helt store vinder rungede op i Venstres lokaler. Som et hørbart udråbstegn om, at det var takket være Kristian Thulesen Dahls (DF) partifremgang, at der var noget at fejre.

Klokken cirka 22.30 kom Dansk Folkepartis stemmesluger ved EU-parlamentsvalget, Morten Messerschmitt, på besøg i Venstres lokaler. Kort før Helle Thorning-Schmidts afskedstale satte han sig i en sofa foran et tændt tv.

I sofaen ved siden af begyndte to yngre, kvindelige gæster hurtigt at rette på håret og rette opmærksomheden mod den velklædte DF’er.

Andetsteds talte man om at gå nedenunder til Dansk Folkepartis fest.

»De har alt det fede ‘free stuff’.«

Mads Fuglede, landskendt USA-ekspert og Venstre-kandidat ved dette folketingskandidat, afviste ideen.

»Vi kan ikke gå, før formanden har talt.«

LÆS OGSÅ

Formanden var ham, alle ventede på. En partiformand hvis telefon ringede sent på aftenen. Det var Helle Thorning-Schmidt i den anden ende.

»Nu tager du den herfra,« lød det fra den afgående statsminister i sit hjem på Østerbro i København.

Kort efter var de velkendte, lyse lokker på direkte tv.

»Jeg træder tilbage,« lød det fra S-formanden.

»Jaaaah,« jublede VU'erne.

To ungersvende kunne ikke styre begejstringen og dansede rundt arm i arm.

»Nu stopper I,« kommanderede en kvinde bestemt. Vel havde blå blok vundet valget, men man sparker ikke på en afgående S-formand, der er i gang med at skrive danmarkshistorie.

Kort før Lars Løkke Rasmussen ankom til Christiansborg, omfavnede Søren Gade en anden Venstre-mand på vej ind i Landstingssalen.

»Det er for fedt,« lød det fra den forhåndværende forsvarsminister, der igen har en særdeles realistisk mulighed for at få en ministerbil.

‘Løkke-Løkke-Løkke’. Gæsterne i Venstres glohede lokale trampede og klappede takten. Lars Løkke Rasmussen var netop trådt op på lokalets lille podie, flankeret af PET-agenter med øjne, der scannede mængden.

»Venstre er gået tilbage. Vi har ikke haft et særlig godt valg. Men et flertal af partier synes, at Danmark skal have en ny regering.«

Venstre siger farvel til 13 mandater. En syngende lussing til Venstre, der ved sidste folketingsvalg blev Danmarks største parti.

»Vi har ikke haft det valg vi drømte om. Det bærer jeg en stor del af ansvaret for.«

Efter talen tog Solrun Løkke Rasmussen et fast greb i sin mands hånd midt i flokken af kæmpende pressefolk.

»Kom, skatter.«

I lokalet ved siden af mødtes Løkke Rasmussen-familien til et gruppekram og opmuntrende ord.

»Men hvad vi sagde, det er en familiehemmelighed«, fortalte Solrun kort efter, mens Lars Løkke Rasmussen var gået ind til partilederrunden.

Aftenen sluttede for Venstre-formanden, da han med Solrun ved sin side gik ned af rigsdagsgårdens trapper mod den blå Venstre-Volkswagen.

Hvad skal der ske nu, Lars Løkke?

»Ikke noget. Jeg skal hjem og sove. Har du da et bedre forslag?«

»Tja, vi kunne jo tage en øl,« prøvede BTs udsendte optimistisk.

»Nej, så tror jeg hellere, jeg må komme hjem i seng. Vi skal tidligt op i morgen. Godnat,« lød aftenens sidste ord fra nationens nye, kommende statsminister, inden bilkortegen satte kursen mod Nyhavn og den lejlighed, der snart kan kalde sig statsministerbolig.