Mette Frederiksens tre håndgangne mænd har i årevis bekriget hinanden på kryds og tværs

På overfladen ånder alt fred og idyl i den nye ledelse hos Socialdemokraterne. Men der er tale om et sprængfarligt fornuftsægteskab mellem fire toppolitikere, der tidligere har ligget i krig med hinanden på kryds og tværs.

Den nye ledelse med formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, gruppenæstformand Bjarne Corydon og politisk ordfører Nicolai Wammen har alle haft ambitioner om at blive formand selv. Eller bestemme, hvem der skal være det.

Læs også:

BT beskriver i dag det hajfyldte farvand, som den nye formand Mette Frederiksen skal forsøge at navigere i. Selv om det i juni lykkedes at gennemføre et formandsskifte uden kampvalg eller opslidende personopgør frygter flere gruppemedlemmer nemlig, at det kun er et spørgsmål om tid, før nye magtkampe blusser op.

Efter tabet af regeringsmagten, der fik Helle Thorning-Schmidt til at trække sig som formand, har hendes højre hånd gennem hele regeringsperioden, tidligere finansminister Bjarne Cory-don, fundet sammen med sin tidligere konkurrent, Henrik Sass Larsen.

Magtfulde Sass

De to udgør nu en alliance, der sikrer Bjarne Corydon en fremtrædende plads i partiet - og som bringer Henrik Sass Larsen i en magtfuld position, forklarer Weekendavisens politiske reporter Hans Mortensen, der har fulgt S i mange år:

»Sass er placeret mellem Frederiksen og Corydon, fordi han over lang tid har opbygget et godt forhold til Frederiksen og et rimeligt forhold til Corydon. I regeringsperioden var der et temmeligt anstrengt forhold mellem Mette Frederiksen og Bjarne Corydon. Det vil sige, at hvis Sass sidder mellem de to, så er han manden, der kan med alle parter, og ham, man skal have med sig, hvis man skal beslutte noget. Det giver ham en magt-position. Derfor har Sass en interesse i at have Corydon med i ledelsen,« siger Hans Mortensen og tilføjer: »Corydon har ikke noget stort netværk i partiet eller folketingsgruppen. Så da han taber sin ministerpost, er han ikke en stærk spiller, men det er han i og med, at Sass kan bruge ham.«

Anstrengt forhold

Politisk kommentator og direktør i tænketanken Kraka, Peter Mogensen, siger om alliancen mellem Sass og Corydon, der i flere år har haft et anstrengt forhold til hinanden:

»Det kan virke som en underlig samarbejds-konstellation, men de må tåle de her ting. I Superligaen i politik sker der både store og ukontrollable ting. Historien er brolagt med tilsvarende kriser og konflikter. Det er politikkens natur, at der kommer brændpunkter, hvor man må vælge side. Men det virker bizart og grotesk for almindelige mennesker,« siger Peter Mogensen, der mener, at der kan trækkes tråde til fortiden, når det handler om Bjarne Corydons nye rolle i partiet:

»Dengang fire-banden - Nyrup, Ritt Bjerregaard, Lykketoft og Auken - kørte biksen, der var Lykketoft ude i kulden. Den eneste grund til, at han var med i ledelsen, var, at de andre ikke kunne undvære ham, fordi han vidste enormt meget.

Det er den samme rolle, som Corydon kan indtage nu, for han kan meget af substansen, og det var også den rolle, Lykketoft havde. Dengang arbejdede man sammen af nød, og det billede synes jeg godt, kan tegne sig igen,« siger Peter Mogensen. Formand Mette Frederiksen har flertal med den nye Sass-Corydon-alliance, men i mellemtiden er en ny, stærk spiller på det socialdemokratiske hold dukket op: Den politiske ordfører Nicolai Wammen.

Hans fløj har fået vind i sejlene efter en fredsslutning for ca. et år siden, hvor Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon på den ene side og Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen på den anden blev enige om, at de havde mere at vinde ved at samarbejde end ved at modarbejde hinanden.

Dengang regnede topfolkene i partiet med, at Helle Thorning-Schmidt ville forlade dansk politik til fordel for en EU-toppost, og det var tvingende nødvendigt for topfolkene at positionere sig rigtigt og planlægge en ny ledelse. Det havde i nogen tid stået klart, at de ambitiøse herrer i S-toppen måtte lægge egne formandsdrømme til side. Kun én havde opbakning nok til at kunne tage over uden slagsmål: Mette Frederiksen. Men da de fire dengang lavede magtdelingen, følte mange i gruppen, at der blev taget beslutninger over deres hoveder.

Centrale Corydon

De folk har Wammen-fløjen samlet op, og den fløj udgør nu et stort mindretal, som kan gøre livet surt for Mette Frederiksen. Samtidig tyder noget på, at Bjarne Corydon har et ben i begge lejre.

»Corydon kan godt med Wammen-folkene. Wammen og Sass har det ikke varmt sammen.

Det er nok den hårdeste modsætning i firemands-ledelsen. Mette Frederiksen og Wammen har tidligere været i ‘Netværket’ (socialdemokratisk kaffeklub, red.) sammen, og hun kan formentlig godt se, at hun ikke bare kan regere på Sass-Corydon-alliancen,« siger Hans Mortensen.

Mette Frederiksen har været nødt til at bruge disse tre mænd i ledelsen, men kan hun stole på dem? Det er der delte meninger om:

»Jeg ville ikke være tryg ved dem, hvis jeg var hende. Lige nu er der ro, men hvem ved, hvor længe, det varer,« siger en kilde i S-gruppen, mens en anden siger:

»De har haft et godt samarbejde i et år, og jeg mener f.eks., at Mette Frederiksen og Bjarne Corydon har et tillidsfuldt forhold nu.«

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra S-toppen.

FAKTA: MÆNDENE BAG METTE FREDERIKSEN

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Intet netværk: Bjarne Corydon

Bjarne Corydon slog til og huggede Henrik Sass Larsens job som finansminister for næsen af ham, da det i 2011 viste sig, at Sass havde problemer med PET pga. rockersagen. Corydon var indtil da stabschef for Helle Thorning-Schmidt og arbejdede som sådan også for Sass, embedsmandsplan chefforhandler og hovedarkitekt bag den tætte alliance med SF og sad med ved forhandlingsbordet, da de to partier i 2009 blev enige om deres fælles skatteudspil, Fair Forandring, og det var ham der fik ideen til de 12 minutter sammen med Thor Möger Pedersen, der dengang var topstrateg i SF. Henrik Sass Larsens ulykke blev hans held, og han fik den finansministerpost, Sass var tiltænkt. I regeringen var han ret isoleret, han har intet netværk i gruppen og meget få venner, og hans eneste allierede, Helle Thorning-Schmidt er ikke længere formand. Men han har meldt sig ind i Sass’ kaffeklub, Morgenmadsklubben, og han og Sass mener åbenbart begge, de har brug for hinanden.

Foto: Erik Refner
Vis mere

Formændenes bagmand: Henrik Sass Larsen
Henrik Sass Larsen har prøvet rollen som kongemager flere gange, han er røget helt ud af toppolitik og han har kæmpet sig tilbage med en stædighed og politisk snilde, som er en Lars Løkke værdig. Han var hovedmanden bag, at Helle Thorning-Schmidt stillede op som formand i 2005 i erkendelse af, at han ikke selv slog nok igennem. Han byggede bro mellem fløjene i partiet ved at slutte fred med venstrefløjens hovedperson Carsten Hansen, og han var en arkitekterne bag samarbejdet med SF, der førte til Fair Løsning. Han var udset til at blive finansminister i 2011, men blev skubbet ud i mørket af Helle Thorning og Bjarne Corydon pga. rocker-sagen. Et foto og en sms afslørede, at Sass havde haft kontakt med Bandidos-rockeren Suzuki-Torben, hvilket PET satte spørgsmålstegn ved, da Sass skulle sikkerhedsgodkendes. Thorning og Corydon besluttede, at han ikke kunne blive minister. Oven i købet lod de ham angiveligt forhandle regeringsgrundlaget på plads i Det Sorte Tårn først og fyrede ham bagefter. Senere kæmpede han sig tilbage først som gruppeformand, så som erhvervs- og vækstminister, og han har længe arbejdet på at placere sig centralt i en ny ledelse med Mette Frederiksen.

Foto: Kim Haugaard
Vis mere

Ny kaffeklub: Nicolai Wammen
Nicolai Wammen har selv haft formands-ambitioner, men var lidt for aktiv i at promovere sig selv, hvilket gjorde at Helle Thorning-Schmidt i en periode lagde ham på is og »straffede« ham ved »kun« at gøre ham til Europa-minister i 2011. Dengang havde Wamnmen et nært forhold til Mette Frederiksen, men den rolle er siden overtaget af Henrik sass Larsen.. Efter valget har han startet en ny kaffeklub, Frokostklubben, sammen med bl.a. Magnus Heunicke og Dan Jørgensen, en klub der har tiltrukket folk fra både den venstreorienterede kaffeklub Rustbankerne og Mette Frederiksens kaffeklub Netværket. Frokostklubben ser hurtigt ud til at være blevet lige så magtfuld som Morgenmadsklubben, hvor Henrik Sass og Bjarne Corydon befinder sig. Onde tunger mener, at Nicolai Wammen, der var en populær Aarhus-borgmester fra 2005-11, er blevet politisk ordfører for at sørge for, at han er travlt beskæftiget.