Se den store bytteguide i bunden af artiklen.

Knap er det glittede gavepapir flået af bjergene af pakker, før det halve Danmark bestormer butikker, stormagasiner og posthuse for at bytte eller returnere gaverne. Danskerne vil i år bytte julegaver for op mod 350 millioner kroner, lyder Dansk Erhvervs prognose for årets julehandel.

Årets helt store byttedag er den 27. december. Der forventer butikkerne et stort rykind af kunder, der vil have byttet de julegaver, som ikke helt faldt i deres smag.

»Det bliver en rigtig travl dag, da udsalget samtidig starter, så vi skal have alle mand på arbejde,« siger Lars Højgaard, der er stormagasinchef i Salling i Aarhus.

Han fortæller, at der har været godt gang i salget her i løbet af december.

»Der bliver købt flere og større julegaver sammenlignet med sidste år,« siger Lars Højgaard.

Også Magasin forventer, at der bliver tryk på den 27. december, som også tyvstarter det store januarudsalg på Store Byttedag.

»Det er en af årets allertravleste dage sammen med Black Friday. Vi har indkaldt ekstra personale, og vi opretter særlige pop up-kasser, så vi kan ekspedere flere kunder. Desuden åbner vi allerede klokken 7 og holder åbent til klokken 22, så vi kan sprede kunderne ud over flere timer,« siger Josefine Langthaler Fosdal, Customer Care Manager i Magasin.

Inden du iler ned i butikkerne med poserne fuld af returvarer, er det dog en god idé, at du sætter dig ind i byttereglerne.

I modsætning til nethandel, hvor der er fælles minimumsregler for de erhvervsdrivende, kan de fysiske butikker selv bestemme, om de vil tilbyde kunderne en bytte- og returret eller ej, forklarer Bo Dalsgaard, jurist og chefkonsulent i Dansk Erhverv.

»Mange butikker tilbyder byttemuligheder, men som gavebytter er det vigtigt at sætte sig ind i den enkelte butiks bytteregler. Butikkerne stiller typisk krav om, at du skal medbringe kvitteringen, hvis du vil have pengene tilbage, mens det ofte er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden størrelse eller farve,« siger han.

I år vil mange af gaverne under juletræet være købt online. Dansk Erhverv forventer således, at en fjerdedel af alle julegaver i år bliver købt på nettet. Er gaven købt i en dansk eller i en netbutik i et andet EU-land, har man som forbruger altid en fortrydelsesret på minimum 14 dage, som gælder fra den dato, hvor køber har modtaget varen.

»Hvis gaven er blevet leveret allerede 29. november, er fortrydelsesfristen altså udløbet inden juleaften – med mindre netbutikken tilbyder udvidet returret i forbindelse med julen, hvad mange gør,« siger Bo Dalsgaard.

Han påpeger desuden, at gaven skal være ubrugt og i original emballage, hvis man vil have hele købesummen tilbage.

PostNord oplyser, at selskabet er klar til at håndtere de mange pakker, der skal sendes retur efter jul. Langt de fleste netbutikker gør det nemt og enkelt at returnere varer, så man blot skal udfylde den vedlagte returseddel, sætte den på pakken og aflevere den på posthusene i de dertil indrettede pakkebure, lyder det fra PostNord.

Ifølge Dansk Erhvervs prognoser forventes julehandlen at udgøre 11 mia. kr. i år. Det er en stigning fra 10,7 milliarder kroner i 2016.  Det svarer til, at hver husstand i gennemsnit bruger 4.100 kr. ekstra op til jul på gaver, mad og drikke sammenlignet med resten af året.