Dansk Folkeparti kan samme dag som Folketingets åbning fejre deres 20-års jubilæum. Det kan de gøre ved at se tilbage på en partihistorie, som nærmest er den bedste i dansk politiks historie. Men det krævede hård styring fra dag et.

Folketingets pt. næststørste parti, Dansk Folkeparti, kan i dag, 6. oktober 2015, fejre 20-året for partiets stiftelse. I modsætning til stort set alle andre partier i Folketinget kan Pia Kjærsgaard og co. se tilbage på 20 år, hvor der nærmest kun har været glade tider, fremgang på vælgerfronten og stødt stigende indflydelse på dansk politik.

Dansk Folkeparti. Foto:Keld Navntoft. OLE DONNER, KRISTIAN THULESEN DAHL, PIA KJÆRSGAARD OG POUL NØDGAARD.
Dansk Folkeparti. Foto:Keld Navntoft. OLE DONNER, KRISTIAN THULESEN DAHL, PIA KJÆRSGAARD OG POUL NØDGAARD. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

Men toppen i DF, som de er kendt som i folkemunde, har også kørt en styring af partiet, der betød, at så godt som alle, der talte ledelsen imod i medierne, har måttet se sig selv ekskluderet. Tiden med landsbytosserne i Fremskridtspartier skræmte. Det fortæller politisk kommentator Jarl Cordua til BT.

»Dansk Folkeparti er ubetinget en kæmpesucces i dansk politik. De er dygtige strateger, dygtige politikere, dygtige kommunikatører og gode i medierne. I hvert fald dem i toppen. Deres første 20 år er historisk gode for et parti i nyere dansk politik«, siger Jarl Cordua, der fortæller, at partiet måtte tage en del af de såkaldte ’landsbytosser’ ved hornene de første år – da man ønskede en stram linie i partiet, hvor alle ikke bare kunne sige, hvad der passede dem.

Flere 'landsbytosser' er blevet ekskluderet
»Da Dansk Folkeparti blev stiftet, kom en masse landsbytosser, som Pia Kjærsgaard også selv har kaldt det, løbende til. Og det ønskede partitoppen ikke. Fra tiden som sekretariatschef i Fremskridtspartiet kendte Peter Skaarup rigtig mange af ballademagerne på forhånd – da det var hans job at have kontakt til baglandet. Og derfor kunne han fungere som dørmand for DF. Og de fik indført, at hovedbestyrelsen kan ekskludere personer på et splitsekund. De gjorde en dyd ud af at smide landsbytosserne ud. Og det har de gjort en del brug af gennem tiderne. Sådan har de helt fra start været et meget strategisk parti«, siger Jarl Cordua.

Peter Skaarup i 1997
Peter Skaarup i 1997 Foto: UKENDT
Vis mere

Den hårde topstyring og muligheden for lynhurtige ekskluderinger betød, at partitoppen med Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup kom effektivt fra start. Også selvom mange eksperter ikke levnede dem mange chancer.

Kristian Thulesen Dahl i de unge år
Kristian Thulesen Dahl i de unge år Foto: BENT MIDSTRUP
Vis mere

»På det tidspunkt hvor DF kom til, havde der ikke været et nyt parti, som var kommet ind i Folketinget i 22 år. Så stemningen var bare, at det var svært for et nyt parti. Men der gik ikke ret lang tid før, de fik bevist, at de var kommet for at blive. Blandt andet fordi de var gode til at komme i medierne. Og så stod de meget klart på udlændingepolitikken, som et af de første partier«, forklarer Jarl Cordua.

Messerschmidt i Grøften og en tur til Østrig
I det hele taget har Dansk Folkeparti ikke oplevet mange problemer de første 20 år. Der har været enkelt småting, men ellers er det svært for Jarl Cordua at udpege mere end det.

Pia Kjærsgaard i 1995
Pia Kjærsgaard i 1995 Foto: BAX LINDHARDT
Vis mere

»Der har været bump på vejen, men af de helt store har der ikke rigtig været noget. Der var Morten Messerschmidt i Grøften og en tur til Østrig, hvor stort set ingen, heller ikke Jörg Haiders gamle parti, ville snakke med dem. Der kom de til at se lidt dumme ud. Ellers har der vel kun været en reel tilbagegang ved valget i 2011, hvor de gik tre mandater tilbage. Og det er vel nærmest det«, siger Jarl Cordua, der dog ser udfordringer for Dansk Folkeparti i fremtiden.

»De har endnu ikke haft deres store krise endnu. Og det er den store test, når den kommer – sammen med den dag de eventuelt skulle gå i regering. Men jeg ser ikke, de problemer kan komme udefra. De skal komme internt i partiet, som eksempelvis en splittelse i partiet eller en kæmpe skandale. De har været fremragende i medvind, så det bliver interessant at se, om de også kan være det i modvind«, uddyber Jarl Cordua.

I forbindelse med tirsdagens åbning af Folketinget, hvor Dansk Folkeparti også kunne fejre 20-års fødselsdag, blev medstifteren og den tidligere formand Pia Kjærsgaard indsat som formand for Folketinget.