Der er en grundlæggende forskel på tilliden til politikerne blandt dem, der vil stemme ja ved EU-folkeafstemningen 3. december, og dem, der vil stemme nej.

De danskere, der vil stemme ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning ved EU-folkeafstemningen3. december, har mere tillid til politikerne. Mens dem, der vil stemme nej, har mindre tillid til de danske politikere.

Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for to forskere fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, skriver Dagbladet Information.

63,5 procent af dem, vil stemme nej, siger, at de har en »lille« eller »meget lille« tillid til politikerne. 33,4 procent af dem, der vil stemme ja, har en »lille« eller »meget lille« tillid til politikerne.

Dermed føler nej-sigerne i højere grad, at politikerne ikke repræsenterer dem, siger lektor Derek Beach fra Aarhus Universitet, der er en af de to forskere, som målingen er lavet for.

Julie Hassing Nielsen er postdoc ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet og europapolitisk chefanalytiker ved tænketanken Kraka. Hun har forsket i tilliden til politiske institutioner og forklarer, at det afgørende ved folkeafstemningen netop er, om man ønsker, at Folketinget fremadrettet får mere magt.

»Grundlæggende handler det europæiske samarbejde også om, hvem der skal træffe beslutning på vores vegne, og den her afstemning handler om, hvorvidt vi ønsker at give politikerne mere magt til at forhandle på vores vegne i Bruxelles,« siger hun til Dagbladet Information.

Epinions meningsmåling viser desuden, at 34 procent endnu ikke ved, om de skal stemme ja eller nej. Målingen er baseret på 1.921 respondenter, der er blevet spurgt over flere uger.