Selv om rød blok er bagefter i meningsmålingerne, har Helle Thorning-Schmidt aldrig stået stærkere i den direkte konkurrence med Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har aldrig stået så stærkt i den direkte konkurrence med V-formand Lars Løkke Rasmussen (V), når danskerne skal pege på, hvem der vil være bedst egnet til at lede landet som statsminister.

48 procent peger på Thorning, mens det kun er 31 procent, der foretrækker Lars Løkke Rasmussen. Det viser en Gallup-måling foretaget på dagen for valgudskrivelsen og dagen efter. Det skriver Berlingske.

Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget luft Helle Thorning-Schmidt lægger til Lars Løkke Rasmussen, når man ser på den seneste præsidentvalgsmåling fra december, hvor de to statsministerkandidater nærmest stod lige.

Danskerne ser i det hele taget mere positivt på Thorning, når det gælder hovedparten af parametre, lige fra hvor dygtig en repræsentant hun er over for udlandet, til hvor god en moral hun har.

To områder, hvor Løkke klarer sig virkelig skidt, idet det for eksempel kun er otte procent, der mener, at han har den bedste moral, mens 48 procent peger på Helle Thorning-Schmidt.

Professor og valgforsker Rune Stubager er overrasket over, hvor meget Thorning med kun 18 dage til valget distancerer sig fra Løkke.

»Det er mildest talt dystre tal for Lars Løkke Rasmussen. Normalt styres svarene i sådanne målinger i ret betydeligt omfang af, hvem man holder med. Sådan at dem, der stemmer blå blok, typisk vil mene, at Lars Løkke Rasmussen er mest troværdig. Men når man så hører sådanne tal her, siger det virkelig noget om, hvor dybt problemet stikker. Der er jo ikke engang noget, der nærmer sig opbakning fra egne rækker,« siger Rune Stubager, professor ved Aarhus Universitet.

Både i rød og blå blok vil der blive bidt mærke i, at Helle Thorning-Schmidt siden december har overhalet Løkke, når danskerne skal pege på, hvem der er den bedste garant for en ansvarlig økonomisk politik. 35 procent peger på Thorning, mens 30 procent svarer Løkke. Når det handler om økonomi, plejer blå partiledere ellers at have et sikkert forspring.

Det samlede billede af »præsidentmålingen« er så markant, at Rune Stubager mener, at personspørgsmålet spiller en større rolle i denne valgkamp, end man er vant til.

»Normalt hører jeg til dem, der vurderer, at politik og det substantielle indhold er vigtigere end personspørgsmål, når det kommer til folketingsvalg, men jeg må sige, at i den nuværende situation spiller Lars Løkke Rasmussens person en betydelig rolle. Der, hvor rykket kommer, er i forbindelse med hans skandaler,« siger Rune Stubager.

Torsdag havde Lars Løkke Rasmussen inviteret sine Facebook-venner med på en løbetur i Nordsjælland, og her lagde han ikke skjul på, at hans image er blevet ridset, og at hans troværdighed har fået et knæk med GGGI-sagen og tøjindkøbene.

»Jeg er pinligt opmærksom på, at det, man kan kalde min personlige troværdighed, som jeg sondrer fra den politiske dimension, har fået alvorlige skrammer. Jeg havde et – uden at overdrive og så på jysk – pænt folketingsvalg sidst. Der har været meget omkring mig, som har gjort, at folk er kommet i tvivl om min person. Det er der ingen som jeg, der er mere ked af,« sagde Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Han tror dog stadig på, at det er politikken og ikke personerne, der i sidste ende er afgørende for, hvor folk sætter deres kryds.

»Jeg tror godt, folk ved, at i forhold til politikken kan vi vores håndværk i Venstre. Man kan stole på det, vi siger. Jeg er ret overbevist om, at troværdigheden til vores politik er intakt. Jeg har så meget tillid til mine medmennesker – også dem der har tabt tillid til mig – at i sidste ende, så er det jo dét, det handler om,« lød det fra Løkke.

Det er da også blå blok, der fortsat fører i meningsmålingerne, men siden valgets udskrivelse er det de færreste, der tør udelukke, at rød blok har en mulighed for at indhente dem.

I Gallup-målingen fra fredag står blå blok til at få 51,6 procent af stemmerne, mens rød blok står til 48,3 procent. Hele 23,6 procent svarer, at de endnu ikke har besluttet, hvem de vil stemme på.