Halvdelen af de ansatte i plejesektoren har ikke oplevet nogen forbedring af servicen for de ældre, selv om politikerne på Christiansborg specifikt afsatte en ekstra milliard til ældreområdet på finansloven for 2014.

Selv om regeringen, Venstre og de Konservative blev enige om at afsætte en milliard ekstra til ældreområdet på finansloven for 2014, oplever medarbejderne i plejesektoren ikke, at det har medført bedre service for de ældre.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af FOA blandt 676 af fagforbundets ansatte i ældreplejen svarer 48 procent, at de slet ikke har oplevet, at ældremilliarden har sikret borgerne en højere service. 13 procent mener, de »i nogen grad« har oplevet en serviceforbedring, mens kun tre procent svarer »i høj grad«.

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man går ud og siger til befolkningen, at nu har vi afsat »en ægte ældremilliard«, som skal sikre, at de ældre også får en ordentlig livskvalitet, og det så viser sig, at man slet ikke kan mærke det som medarbejder,« siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr.

Hun hæfter sig samtidig ved, at hele 58 procent af de adspurgte angiver, at de har fået mere travlt på arbejdet inden for det seneste år.

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold offentliggjorde i februar en oversigt over kommunernes ansøgninger om penge fra ældremilliarden. Den viste, at 37 procent af milliarden skulle bruges på bedre praktisk hjælp og personlig pleje, 34 procent til de svageste ældre på plejehjem og 26 procent til en styrket genoptræningsindsats.

Men sektorformand Karen Stæhr frygter, at pengene er endt i »et stort hul«.

»Når vores medlemmer ikke kan mærke det, er det fordi, at pengene må være faldet ned i et stort hul. Jeg tror ganske rigtigt, at der er nogle kommuner, der har ansat mere personale og laver flere aktiviteter for borgerne. Men jeg tror, det er her, politikerne kigger hen, og så har de bare sat kikkerten for det blinde øje i forhold til, at der altså også er rigtig mange steder, hvor det ikke er sket,« siger hun.

FOA mener, at ældremilliarden kan være opslugt af besparelser i kommunerne. Ifølge tal fra Indenrigs- og Økonomiministeriet sparede kommunerne 1,37 milliarder kroner på ældre over 65 år fra 2013 til 2014.

Men hos Kommunernes Landsforening (KL) afviser man, at ældremilliarden er endt som en papirmilliard.

»Ældremilliarden er underlagt en helt særskilt proces, hvor en revisionspåtegning i maj 2015 skal se på, om pengene bliver brugt til formålet. Det er KLs helt klare indtryk, at kommunerne selvfølgelig anvender pengene til de ting, som de har fået godkendt i ministeriet - til gavn for de ældre,« siger formand for KLs Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), i en skriftlig kommentar.

Han hæfter sig ved, at de seneste undersøgelser af de ældres tilfredshed på plejeområdet viser »en meget høj tilfredshed«. Thomas Kastrup-Larsen mener, at FOA-undersøgelsen kan være udtryk for, at organisationen søger at gøre sine hoser grønne i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger.

»Når det er sagt, så er vi lige nu i en situation, hvor mange organisationer forsøger at påvirke finanslovforhandlingerne og få andel i de 1,5 milliarder kroner, der er afsat til at styrke velfærden. Man kunne godt få den tanke, at undersøgelsen fra FOA skal ses i det lys,« siger Thomas Kastrup-Larsen med henvisning til, at regeringen har afsat et råderum på halvanden milliard kroner til »uspecificeret velfærd«.