Gør som flertallet siger nu og undgå et dramatisk forløb. Sådan lyder opfordringen til kulturministeren fra de Konservatives Lars Barfoed forud for et afgørende møde i morgen om DR UnderholdningsOrkestret.

Fronterne er trukket hårdt op i sagen om landets mest omtalte orkester. Tirsdag mødes kulturudvalget med det ene formål at finde et svar på det spørgsmål, der i mere end to måneder har blafret i vinden: Hvad skal der ske med DR UnderholdningsOrkestret?

Men de Konservatives Lars Barfoed (K), en af hovedkræfterne bag det politiske flertal for bevarelsen af DRs 75 år gamle orkester, opfordrer kulturministeren til allerede inden det ekstraordinære møde at gøre, som flertallet kræver. For at undgå at trække pinen ud. Det skriver B.dk.

»Hvis jeg var kulturministeren, ville jeg overveje at melde ud før tirsdag, at nu finder vi en løsning, hvor vi pålægger DR at finde andre besparelser end DR UnderholdningsOrkestret. På den måde vil vi undgå et mere dramatisk forløb,« siger Lars Barfoed.

Han henviser til, at et klart flertal i Folketinget – en alliance mellem de Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og senest Liberal Alliance – i en såkaldt beretning allerede i sidste uge opfordrede kulturminister Marianne Jelved (R) til at lade UnderholdningsOrkestret overleve. Det flertal tvinger Jelved til at makke ret, om hun vil det eller ej.

»Ministeren må indse, at der under alle omstændigheder er et flertal i Folketinget. Hvis vi ikke kan finde ud af det på mødet tirsdag, så er vi jo nødt til at få sagen ned i Folketingssalen og stemme om det dér. Ikke fordi vi har lyst til det, men det er vi nødt til. Og så er regeringen alligevel nødt til at gøre det.«

Et kompromis med DR kan ikke komme på tale, understreger Barfoed.

»Det afgørende er, at UnderholdningsOrkestret står i public service-kontrakten sammen med de andre ensembler og orkestre, ligesom det gør i dag. Enten står orkestret på listen, eller også gør det ikke. Jeg tror ikke på nogle løsninger, hvor andre varetager deres opgaver. Det orkester har oparbejdet en kultur, er internationalt anerkendt og er en institution i sig selv, som er vigtigt for dansk musikliv. Det er en samlende og brobyggende funktion, og det ville ikke være det samme, hvis andre spillede i stedet for.«

DR kan sagtens finde besparelserne andre steder, mener han.

»De første to år er omkostningerne ved at nedlægge orkestret lige så store som besparelsen ved at lukke det, så det er først i år tre og fire, der så mangler 30 millioner kroner om året. Så det drejer sig om at finde en alternativ besparelse om to år inden for et budget, der nærmer sig fire milliarder kroner Det er altså ikke noget problem overhovedet.«

Fra DRs side er der tavshed. Hverken formanden for DRs bestyrelse, Michael Christiansen, eller kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen vil kommentere den aktuelle situation.

Det samme gælder kulturminister Marianne Jelved.

Orkestret, hele den politiske storm drejer sig om, sagde fredag aften farvel – og måske på gensyn. Beethovens Symfoni nr. 9 var på programmet i Koncerthuset, der var fyldt til sidste plads. De seneste måneder har orkestret mødt en voldsom sympati. 40.000 danskere har skrevet under mod lukningen af orkestret, og 200 professionelle musikere, blandt andre kunstnere som Tim Christensen, Mads Langer, Søs Fenger, Outlandish og Birthe Kjær har bakket op om DR UnderholdningsOrkestret.

Fortalere for lukningen er det til gengæld svært at få i tale, som situationen er nu. Berlingske har været i kontakt med flere i musikmiljøet, som tidligere har argumenteret for det fornuftige i at spare DR UnderholdningsOrkesteret væk. Men ingen har længere lyst til at udtale sig. Der er stærke følelser omkring det 42 mand store orkester.