Selvom alle fire blå partier ønsker at indføre en ungdomsdomstol, er forslaget ikke en del af regeringens netop fremlagte lovprogram for det nye folketingsår. Der skal sikres bred enighed, lyder forklaringen.

Den kriminelle lavalder skal sættes ned til 12 år, og de helt unge lovbrydere skal for en særlig ungdomsdomstol. Sådan lød et fælles forslag fra de fire borgerlige partier i en kronik i Berlingske i september sidste år. Men selvom blå blok nu har flertal i Folketinget, er forslaget ikke nævnt i Venstre-regeringens netop fremlagte lovprogram. Det betyder, at regeringen ikke har planer om at fremsætte ungdomsdomstolen som lovforslag i dette folketingsår.

Og det er bestemt ikke efter ønske fra Liberal Alliance, forsikrer retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA):

»Vi mener, at man må se at komme i gang med at få den etableret nu,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Men helt så travlt har Venstre ikke. Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) forsikrer, at det stadig er partiets politik - men at det ikke må »hastes igennem«:

»Det står i regeringsgrundlaget, at regeringen vil gennemføre en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet. Hvilket er nødvendigt, selvom ungdomskriminaliteten er faldende. Det er stadig tanken at lave et nyt system, men det skal ikke ske fra den ene dag til den anden. Det skal gøres klogt og overvejes grundigt,« siger han.

De fire blå partier fremsatte ellers allerede i november sidste år et såkaldt beslutningsforslag, hvor de pålagde SR-regeringen til at fremsætte forslag om »at etablere en ungdomsdomstol for unge lovovertrædere mellem 12 og 17 år.«

Spørgsmål: Vælgerne har givet blå blok flertal til at kunne gennemføre planen. Hvorfor så vente?

»Det er for at få gentænkt og gennemtænkt hele indsatsen mod ungdomskriminalitet. Vores hovedbevæggrund for det beslutningsforslag var, at der er en berøringsangst for at tale om gruppen af kriminelle under 15 år. Der er vi nødt til at finde løsninger, der virker. Vi skal have en bred opbakning - og ikke bare et snævert flertal,« siger den politiske ordfører og tilføjer:

»Vi skal ikke have en kriminel lavalder-yoyo, der fiser op og ned.«

Fra Liberal Alliance vil Simon Emil Ammitzbøll dog forsøge at få processen speedet op.

»Vi vil tage det op med justitsministeren for at få sat skub på det arbejde. Vi mener, at det er et klart løfte, som de fire blå partier har givet til vælgerne,« siger han.

Adspurgt om Jakob Ellemann-Jensen kan forstå Liberal Alliances utålmodighed, når nu blå blok har været enige om forslaget i lang tid, svarer han:

»Jeg noterer mig, at Liberal Alliance ikke altid er udstyret med den største tålmodighed - og det er jeg helt sikker på, at man vil drøfte med justitsministeren.«

De borgerlige partiers forslag omfattede blandt andet også at give åbne og lukkede institutioner »adgang til magtanvendelse over for utilpassede unge« og at forbedre mulighederne for, at ungdomskriminelle kan »arbejde og studere straffeattesten ren.«