Fredag blev 150-året for de danske soldater,  der faldt under slaget på Dybbøl i 1864, markeret under et stor arrangement ved Dybbøl.

Som medlem af Folketingets Præsidium skulle tidligere undervisningsminister, Bertel Haarder (V) have siddet på stolen ved siden af Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til den stort anlagte markering.

Men Bertel Haarder måtte blive hjemme og følge dækningen via medierne, og det var en rystende oplevelse for ham.

- Jeg synes, at både dækningen af talerne og af begivenheden var en skandale. Medierne mishandlede fuldstændig den begivenhed, siger Bertel Haarder.

Det var et brækket kraveben, der var årsag til, at Bertel Haarder ikke kunne tage til Dybbøl og deltage i den store begivenhed.

- Min kone og jeg var lige ankommet til sommerhuset den første dag i påskeferien. Efter tyve minutter skulle jeg lige hurtigt over til naboen og hoppede op på en af sommerhusets cykler.

- På vejen tilbage havde jeg for meget fart på, og glemte at der kun var håndbremser og ikke fodbremser på cyklen, og så faldt jeg.

- Jeg kom på cyklen igen og da jeg så cyklede videre, kom den meget ubehagelige lyd af knogler, der skramler mod hinanden. Det gjorde vanvittig ondt.

Naboen fik sendt Haarder af sted til Holbæk Sygehus, hvor den venstre arm blev lagt i en slynge. Og så var det hjem foran fjernsynet med smertestillende piller i bagagen.

Langfredag 18. april satte han sig så foran tv-et for at følge festivitassen i Dybbøl.

- Når jeg tænker på, hvordan medierne følger selv de mindste begivenheder i yderste led af kongefamilien med daglange reportager, så var det den mest elendige dækning af en af de tre største begivenheder i Danmarks historie, vi blev udsat for den dag.

- Det var de mest uvidende studieværter og de mishandlede begivenheden fuldstændig. Journalisters hang til at snakke uden at lytte er uden sidestykke. Og det var på alle kanaler.

- TV2/News havde ligefrem indført stumfilm: Vi kunne se det sønderjyske pigekor og se at regionsformand, Carl Holst (V), holdt tale. Men vi kunne ikke høre dem, fordi journalisterne talte ind over det hele. Det var en traumatisk oplevelse, siger Bertel Haarder (V).

Smerterne fra det brækkede kraveben holdt ham hjemme hele påskeferien. Det har 'krævet stor selvbeherskelse' ikke at bruge armen, og han havde heller ikke lyst til at møde op i Dybbøl med armen i slynge.

- Jeg kender flere sønderjyder, som ville være klar med en morsom kommentar eller to, som 'nå, hvorfor har du ikke også en klap for øjet'?

- Det er typisk for mig, at det sker på første dag i påskeferien og netop bliver klar til at møde op på Christiansborg igen på tirsdag, siger Haarder.

Han ser til gengæld frem til at skulle mødes med sine gamle gymnasiekammerater fra Sønderborg Gymnasium til sommer, hvor de har 50 års jubilæum.

På TV2/News er kanalchef Mikkel Hertz ked af Bertel Haarders kritik.

- Jeg er da ked af, hvis Bertel Haarder og andre har haft en dårlig oplevelse med vores dækning. Jeg så kun selv en meget lille del af det pga påskeferie, og ved ikke om vi har haft tekniske problemer. Men som altid vil vi evaluere vores dækning efterfølgende, siger Mikkel Hertz og fortsætter:

- Nu var der vel ikke nogen, der tvang ham til at sidde og se det. Men hans oplevelse kan man ikke tage fra ham. Så vidt jeg kan se, har vi ikke fået andre klager. Men kommentaren om at vi tidligere skulle have sendt daglange reportager fra begivenheder i kongefamilien, er skudt helt ved siden af. Det har vi aldrig gjort på TV2/NEWS.

Er det et problem, at studieværterne ikke var klædt godt nok på til opgaven?

- Jeg ved det simpelthen ikke. Men generelt er det ikke. Vi er også relativt påpasselige med at blive på begivenhederne, så længe der sker noget interessant. For eksempel lade et spændende samråd på Christiansborg køre færdig, eller lade en statsleder, der taler et sprog, man kan forstå, tale ud.

- Men som sagt vil vi evaluere vores dækning efter påske, siger Mikkel Hertz, kanalchef på TV2/News.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra DR.