Fra i dag, søndag, skal du som bilejer betale fartbøden eller selv sørge for at finde frem til synderen, hvis du ikke selv har siddet bag rattet, da speederen fik en tand for meget i din bil.

En ny lov betyder nemlig, at det nu er op til bilejeren at få fartsynderen til at stå frem, hvis det ikke er ejeren selv, der er blevet taget af en fotovogn i at køre op til 30 procent for stærkt - et såkaldt betinget, objektivt strafansvar. Ændringen af færdselsloven er trådt i kraft søndag, samtidig med at politiet slipper 100 nye fotovogne løs på de danske veje. Bilejere, brancheorganisationer og oppositionen frygter konsekvenserne.

Det betyder, at privatpersoner eller et firma, der for eksmpel har chauffører til at køre dets lastbiler, skal ud og lege politibetjente, fordi politiet ikke kan overkomme den administrative opgave det er at finde frem til den egentlige fartsynder, mener Jesper Højte Stenbæk, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

I 2012 måtte politiet opgive at sende 37.000 fartbøder fra fotofælder ud, fordi det ikke var muligt at genkende personen bag rettet. Det ændrer sig nu.

- Det kan du så gange med fire, nu vi er gået fra 25 til 100 fotovogne, da fartbøderne fra nu af ikke kasseres, men sendes til ejeren. Det vil sige, at penge kommer ind alligevel. Bare Ikke nødvendigvis fra de skyldige. Men pengene kommer ind. Man gør det ved at tage den administration, som politiet ikke kan overkomme, og lægge over på private bilejere, siger Jesper Højte Stenbæk.

- Der kommer en hulens masse flere penge i statskassen på den måde. Men det vil bare ikke altid være penge fra den skyldige i de tilfælde, hvor bilejeren ikke har mulighed for, ikke kan overkomme eller måske ikke tør gå efter den, som har lavet overtrædelsen. Det er lige en anelse for smart, tilføjer han.

Tidligere har det vist sig, at det i lidt over halvdelen af tilfældene, hvor bilister er taget af fotovognene i at køre for stærkt, har været ejeren af bilen, der har siddet bag rettet. Men på trods af at flere organisationer og Institut for Menneskerettigheder frarådte at indføre de nye regler, ændrede regeringen sammen med SF og Enhedslisten sidste år i færdselsloven.

De nye regler rokker ved princippet om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist. Det mener i hvert fald Dansk Erhverv og en lang række af de brancheorganisationer og bilejernes interesseorganisation FDM, som alle i høringssvar helt tilbage i 2013 advarede mod at indføre dem.

I 55 procent af sagerne, hvor bilister er taget af fotovognene  i at køre for stærkt, har det været ejeren af bilen, der har siddet bag rettet. Det viser de tal fra Rigspolitiet, som også bliver brugt i lovens bemærkninger. Derfor frarådede Advokatrådet blandt andet at indføre reglerne og kaldte det en 'yderst betænkelig' retstilstand.

- Det fremsatte forslag indebærer således, at man fremover vil kunne forvente, at bøden for over halvdelen af hastighedsoverskridelserne vil blive pålagt en person, som ikke er skyldig, skrev rådet i deres høringssvar.

Også Institut for Menneskerettigheder frarådte at indføre det såkaldte betingede objektive strafansvar. Ikke fordi det er i strid med de Europæiske Menneskerettigheder, men fordi det kan have 'uretsmæssige konsekvenser', fordi det er bilejerens ansvar at overtale gerningsmanden til at stå frem.

Af samme årsag stemte Venstre og Dansk Folkeparti blandt andre imod. Reglerne går for vidt, mener partiets færdselsordfører Kim Christiansen. Og lovændringerne har et helt klart formål, mener han: At få penge i statskassen.

- Nu slipper politiet alle de her fotovogne løs, og på finansloven er der kalkuleret med en halv milliard i bødeindtægter, så det er ikke kun for at styrke trafiksikkerheden, at man sætter vognene ud. Det er problematisk, at man begynder at budgettere med indtægter for at fotovogne holder i skjul på de danske landeveje og napper danske bilister, siger Kim Christiansen.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen kalder det en klapjagt på bilisterne, da han frygter, at en masse bilister vil blive idømt bøder, de ikke selv er skyld i:

- Det er ikke ejeren af en ting, der ansvarlig for den kriminalitet, der bliver begået. Det er uhørt og et principelt brud på retssikkerheden, regeringen har lavet for at kradse ekstra penge ind og gøre det lettere for politiet. Hvis du tager mit jagtgevær, er det ikke mig, der bliver dømt for at røve en bank for eksempel, forklarer han.