Afstemninger i Folketinget afslører stor uenighed om udlændingepolitikken.

En stram udlændingepolitik er en af blå bloks helt store mærkesager, men her kort før valget afslører afstemninger i Folketinget store uenigheder hos de blå partier på det vigtige område.

Især Liberal Alliance (LA), som lige nu har medvind i meningsmålingerne, har stemt for flere af regeringens lempelser på udlændingeområdet, og dermed også imod en stor del af de stramninger, som den daværende VK-regering lavede sammen med Dansk Folkeparti.

Det viser en gennemgang, BT har foretaget af afstemninger i folketingssalen.

Det skaber bekymring hos Dansk Folkeparti (DF), som forudser et besværligt arbejde om at blive enige om en strammere kurs på udlændingeområdet, hvis blå blok kommer til magten. LA står nemlig efter en stribe gode meningsmålinger til at få afgørende indflydelse i en eventuel blå regering.

Langt fra ord til handling

»Der er langt fra det, LA siger, og den måde de stemmer på i folketingssalen. Det vil helt klart blive sværere at begrænse flygtningestrømmene og den ikke-vestlige indvandring, hvis LA insisterer på at fortsætte den kurs, de har lagt under den røde regering. Så det er klart bekymrende, hvordan LA vil agere i et måske kommende blåt flertal,« siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

Udlændingepolitikken har i følge politisk kommentator på BT, Søs Marie Serup været med til at afgøre mange valg. Derfor er det også altafgørende, at de blå partier står sammen på netop det område.

»Det er et spørgsmål, som optager vælgerne meget. Så al utakt på det felt er farligt. Især i en valgkamp,« forklarer Serup, der dog tror, at de blå partier i sidste ende vil finde ud af at samarbejde.

LA har bl.a. stemt for forslag fra Socialdemokraterne om at afskaffe det såkaldte pointsystem, der i sin tid gjorde det sværere for især ikke-vestlige indvandrere at få familiesammenføring.

Partiet har også stemt for lempeligere økonomiske krav for at få familiesammenføring, ligesom partiet har stemt for, at asylansøgere skal have mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentrene.

De Konservatives politiske ordfører Mai Mercado mener, ligesom Martin Henriksen, at LAs hårde udlændingekurs først og fremmest er retorik.

»LA taler for en masse stramninger, men de har dem mest i munden,« siger hun til BT.

Gennemgangen af afstemninger viser i øvrigt, at flere forslag om stramninger fra Dansk Folkeparti tilsyneladende har været for stærk kost for de øvrige partier.

Partiet fik bl.a. ikke opbakning til et forslag fra sidste år om at få pointsystemet genindført. LA stemte imod, mens De Konservative og Venstre stemte hverken eller.

Ifølge Venstre hænger partiets manglende opbakning sammen med, at partiet på det tidspunkt var på vej med et integrationsudspil, hvor det lancerede en ny udgave af pointsystemet.

»Vi sad og arbejdede på vores eget forslag på det tidspunkt, og så synes vi, at det er det mest rigtige at afvente det,« forklarer Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg til BT.

De Konservative har tidligere været udråbt været udråbt som et balladebarn, der kunne skabe splid om udlændingepolitikken i blå blok.

Det skyldes næppe de konkrete afstemninger i Folketinget, men i stedet at den nu afgåede formand Lars Barfoed ved sidste valg flirtede med De Radikale og flere gange siden har udtalt, at det var slut med stramninger på udlændingepolitikken.

I et interview med Berlingske i august 2013 sagde han, at partiet ikke lægger ’stemmer til at stramme udlændingepolitikken’; ikke engang i bytte for konservative mærkesager.

I dag siger De Konservatives politiske ordfører Mai Mercado om et samarbejde med Dansk Folkeparti på udlændingeområdet.

»Vi er sikkert enige om noget, og så kommer det nok an på, hvordan forslagene i sidste ende er udformet. Jeg er bestemt ikke DF-forskrækket. Så det handler udelukkende om politikken, og den må vi tale om ved forhandlingsbordet,« siger Mai Mercado til BT.