Den globale flygtningekrise stiller Europa i en ny situation, mener blå blok. En kommission skal se på muligheden for, at Danmark tiltræder konventioner med forbehold, mener Dansk Folkeparti.

Mindst 140.000 flygtninge er det seneste halve år kommet over Middelhavet til Europa. Det svarer til en stigning på 80 procent i forhold til samme periode sidste år. FN vurderer, at 60 millioner mennesker på kloden på flugt. Det er det er det højeste antal flygtninge siden Anden Verdenskrig.

Den enorme flygtningestrøm udfordrer FNs Flygtningekonvention fra 1951 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, mener både Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Venstre ifølge Kristeligt Dagblad.

Hos Dansk Folkeparti ønsker man at få oprettet en kommission, der skal se på, hvordan flere af konventionernes regler kan rulles tilbage, så de besluttes af danske politikere. Partiet mener samtidigt, at statsløsekonventionen skal opløses, så det bliver muligt at nægte for eksempel terrormistænkte dansk statsborgerskab, selvom de pågældende er statsløse.

»Vi mener, at domstolene tolker Den Europæiske Menneskeretskonvention så snævert, at det ofte ikke er muligt at udvise kriminelle udlændinge, selvom det burde kunne lade sig gøre. Sideløbende bør kloge mennesker fra regeringsapparatet og andre eksperter sætte sig sammen og vurdere, hvordan vi kan tiltræde Flygtningekonventionen med forbehold eventuelt ved i første omgang at træde ud af konventionen,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til avisen.

Udenrigspolitiske ordfører for De Konservative Naser Khader (K) er enig i, at konventionerne trænger til et kritisk eftersyn.

Hverken justitsminister Søren Pind (V) eller integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsker at udtale sig om spørgsmålet, men under valgkampen udtalte Venstres daværende retsordfører, nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Berlingske, at en borgerlig regering vil arbejde på at forbedre og udfordre utidssvarende konventioner, skriver Kristeligt Dagblad.