Finansministeriet vurderer, at det vil koste mellem 600 og 800 millioner kroner at halvere genoptjeningsperioden til dagpenge. I stedet bør man beskære dagpengesatsen, mener Cepos.

Det vil koste et sted mellem 600 og 800 millioner kroner at halvere den periode, det tager for ledige at genoptjene retten til dagpenge. Det viser et svar fra Finansministeriet underskrevet af finansminister Bjarne Corydon (S).

Samtidig vurderer Finansministeriet, at en halvering af genoptjeningskravet vil betyde et fald i beskæftigelsen på mellem 1.700 og 2.500 personer. Og det er værd at bemærke, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

»Dermed bliver det mindre attraktivt at søge job. En sådan reduktion i beskæftigelsen er der ikke brug for blandt andet i lyset af udsigten til lavvækst i dansk økonomi,« udtaler Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.

Han påpeger også, at udgifter på mellem 600 og 800 millioner kroner er »et betragteligt beløb«. Samtidig hæfter han sig ved, at skønnet fra Finansministeriet kun omfatter de direkte merudgifter til forsørgelse samt lavere beskæftigelse hos den gruppe af fuldtidsforsikrede personer, der ikke lever op til genoptjeningskravet på nuværende tidspunkt.

Længere nede i svaret skriver finansministeren nemlig, at det kan få større og bredere økonomiske konsekvenser, hvis genoptjeningskravet bliver halveret fra 52 til de 26 uger, som det var på, før VK-regeringen i 2010 lavede en ny dagpengereform med støtte fra Dansk Folkeparti og de Radikale.

»Finansministeriet gør opmærksom på, at effekten på de offentlige finanser kan være større, end det Finansministeriet umiddelbart vurderer. Empiriske studier fra udlandet finder nemlig, at kortere genoptjeningskrav ikke bare vil påvirke adfærden blandt de ledige. Det vil også påvirke de mange beskæftigede, fordi kortere genoptjeningskrav til dagpenge vil gøre det mindre omkostningsfuldt at miste sit job,« udtaler Mads Lundby Hansen.

Ifølge cheføkonomen er der ikke brug for en kortere genoptjeningsperiode, men derimod for et mindre generøst dagpengesystem. Helt konkret mener han, at dagpengeydelsen skal skæres ned med ti procent.