Krigsførelse i cyberspace og intelligente dræberrobotter bliver et vigtigt tema under topmødet i World Economic Forum. Forsvarsministeren ønsker internationale regler mod brug af netop dræberrobotter.

Der er brug for internationale regler mod avancerede dræberrobotter med kunstig intelligens, så de ikke slippes løs på fremtidens slagmarker.

»Robotter, der fysisk kan angribe og dræbe, og som indgår i direkte krigshandlinger, bør være omfattet af krigens love, og man bør have særlige regelsæt for brugen af den slags robotter,« siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Berlingske.

På World Economic Forums ugelange topmøde i Schweiz vil krigsførelse i cyberspace og brugen af selvkørende dræberrobotter, som er udstyret med kunstig intelligens, blive et vigtigt tema på sessionerne.

Internationalt stiger kravet om at få indført regler og forbud mod robotterne, som ifølge eksperter rejser en lang række etiske, moralske og juridiske udfordringer.

Flere organisationer – blandt andet Campaign to Stop Killer Robots – ønsker juridisk bindende internationale konventioner, der forbyder robotterne, præcis som der eksempelvis eksisterer forbud mod at anvende giftgas.

Dræberrobotterne – eller lethal autonomous weapons, LAWs, som de kaldes – er også rykket op på dagsordenen i FN, men uden at der endnu er fundet fælles internationale løsninger.

»Det vil være højest ønskeligt med regler for robotterne og lignende, og det vil vi fra dansk side yde vores bidrag til, at der kommer,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Når det handler om at fastsætte regler for digital krigsførelse i cyberspace, som ligeledes bliver et varmt tema i Davos, er Claus Hjort Frederiksen ikke fortrøstningsfuld.

»Lande som Rusland, Kina, Nordkorea og Iran følger i forvejen ikke spillereglerne. Det er jo ulovligt at stoppe et elektricitetsværk, at stoppe arbejdet på et hospital eller stoppe telekommunikation. Men de forbrydere, der alligevel gør den slags, sidder i lande, hvor vi ikke kan få fat i dem. Derudover er det teknisk svært at finde frem til dem,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han lægger ikke skjul på den alvor, der kan være forbundet med digitale angreb.

»Dybest set kan digitale angreb være lige så farlige som de angreb, der sker i konventionel krig,« siger Claus Hjort Frederiksen. Han forudser, at sikkerhedsudfordringerne vil vokse, når det superhurtige G5-netværk – også kaldet femte generation af internettet – bliver klar til brug.

»Det bliver over 5G-nettet, at vi kommer til at styre førerløse biler, og det er over 5G-nettet, at en masse funktioner i ens hjem vil blive styret i fremtiden. Derfor skal vi være meget opmærksomme på sikkerheden,« siger Claus Hjort Frederiksen.

I efteråret var ministeren med til at præsentere regeringens plan for øget digital sikkerhed, og han mener, at vejen frem er, at borgere, virksomheder og myndigheder får oparbejdet en effektiv sikkerhedskultur.

»Vi bliver nødt til at lære at beskytte os, og vi skal have en sikkerhedskultur, så vi alle lever op til de strengeste forskrifter,« siger Claus Hjort Frederiksen.