Embedsmændene i Finansministeriet skal ikke tage imod dyre gaver fra diverse glade givere. Det har finansminister Bjarne Corydon (S) indskærpet over for sine ansatte i et notat sendt til Folketinget, skriver Politiken.

Notatet er sendt, efter tre ansatte i ministeriet har ladet konsulentfirmaet McKinsey & Co betale en middag på restauranten Alberto K i København.

»På baggrund af normerne for god adfærd i det offentlige er det min vurdering, at middagen ligger uden for normal god adfærd for Finansministeriets ansatte. Jeg har bedt om, at det indskærpes, at man skal være yderst tilbageholdende med at modtage noget af økonomisk værdi, også selv om det indgår i en relevant samarbejdsmæssig sammenhæng eller faglig sammenhæng,« skriver Bjarne Corydon i notatet ifølge Politiken.

Tidligere i år bad Finansministeriet McKinsey om at analysere mulighederne for udlicitering i den offentlige sektor. En analyse, som ministeriet har afsat 4,5 millioner kroner til. Det har mødt en del politisk debat, blandt andet fordi departementschef David Hellemann tidligere har været ansat i McKinsey.

Det er da også Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix (Ø), der gennem Finansudvalget har bedt Bjarne Corydon om at redegøre for, om ministeriets embedsmænd har modtaget gaver fra McKinsey.

»Det er vigtigt, at der generelt er fokus på, hvordan samarbejdet mellem statens medarbejdere og de private virksomheder, staten køber ydelser af, foregår. Man skal selvfølgelig ikke modtage gaver, heller ikke i form af middage. Det er ikke på baggrund af denne sag mit indtryk, at området er ude af kontrol, men jeg håber da, at finansministeren fremover fastholder fokus på området,« siger hun til Politiken.

I notatet fra Bjarne Corydon fremgår det, at Finansministeriets ansatte gerne må tage imod middage i forbindelse med forretninger, men at middagene skal have en begrænset økonomisk værdi.

Lektor i forvaltningsret, Sten Bønsing, fra Aalborg Universitet mener dog, at embedsmændene skal være varsomme med at tage imod middage, fordi det kan blive opfattet som en ulovlig gave.

»Men det er også et gammelt princip, at offentligt ansatte gerne må bespises til forretningsmøder, hvis det bliver holdt inden for rimelighedens grænse. Den grænse er ikke præcist fastlagt. Der blev udstukket en grænse i Brixtofte-sagen, som er på omkring 1.000 kroner, men vi har ikke faste retningslinjer på området,« siger han.