GRÆKENLAND: Den tilspidsede situation i Grækenland tvinger nu Danmark ind i et milliardlån, der skal hjælpe det sydeuropæiske lands skrantende økonomi på fode igen.

Torsdag har EU-Kommissionen fået opbakning af de 28 medlemslande til at benytte den fælles redningsfond, EFSM, til at sikre et akut overgangslån på 52 milliarder kroner til Grækenland.

Manøvren er speciel, da den tvinger de medlemslande, der står uden for euro-samarbejdet, til at bidrage til lånet. I de hidtidige lånepakker, som EU har sendt af sted til Grækenland, har det udelukkende være euro-landene, der har hæftet for de mange milliarder.

I et brev til Folketingets Europaudvalg bekræfter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at Danmark bakker op om forslaget, og at man dermed hæfter for 1,05 milliard kroner af det samlede lån til Grækenland.

»Forslaget om et EFSM-lån til Grækenland skal ses i lyset af, at eurolandenes finansministre (eurogruppen) efter eurotopmødet har diskuteret spørgsmålet om brofinansiering til Grækenland, men ikke har kunnet finde en løsning, som alene involverer eurolandene, og som kan aktiveres tilstrækkeligt hurtigt,« skriver Claus Hjort Frederiksen i brevet til udvalget.

Finansministeren oplyser dog samtidig, at det er hans forventning, at man vil finde en løsning, der sikrer, at landene uden for euro-samarbejdet får en garanti mod tab, såfremt Grækenland ikke skulle være i stand til at betale tilbage.

Han påpeger, at regeringen helst havde set, at der var fundet en løsning, der ikke involverede et lån fra EFSM, men anerkender, at den tilspidsede situation kalder på alternative løsninger.

»Regeringen har forståelse for den exceptionelle og vanskelige situation for Grækenland,« skriver finansministeren.

EFSM blev skabt i begyndelsen af finanskrisen og har stadig en ubenyttet ramme på cirka 98,5 milliarder kroner. Pengene fås ved, at EU-Kommissionen henter penge i markedet mod garantier fra EU-budgettet, og landene skal altså ikke have kontanter op af lommen.