Danmark er klar til at sende yderligere bistandsmidler til ofrene for den syriske borgerkrig, der nu har raset i tre et halvt år, fortæller udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Vi bevilger 55 millioner kroner ekstra til indsatsen, pengene skal fordeles hurtigt på baggrund af en FN-koordinering. Syrien er den absolut største humanitære krise, vi oplever nu på globalt plan. Omkring halvdelen af den syriske befolkning er tvunget på flugt på grund af konflikten, 6,4 millioner er fordrevet internt og ti millioner syrere har behov for humanitær bistand. Der er behov for mere støtte til Syrien, og derfor går Danmark foran,« fortæller han.

Konflikten i Syrien brød ud i marts 2011 i kølvandet på Det Arabiske Forår, da en gruppe syrere krævede demokrati og indflydelse. Præsident Bashar al-Assad svarede igen ved at sætte militæret ind, og siden er udviklingen i det engang for regionen så veludviklede land kørt af sporet. Det har sat Syrien tilbage og har samtidig dannet grundlag for, at jihadistgruppen Islamisk Stat (IS) kunne få fodfæste. En udvikling, der er stærkt beklagelig, lyder det fra Mogens Jensen.

»På tre år er Syrien blevet sat 30 år tilbage i tiden. Det er den frygtelige konsekvens af Assad-styrets regime og af ISILs (også kendt som IS, red.) kampagne i Syrien. Tre ud af fire syrere lever nu i fattigdom og det, der var på vej til at blive et mellemindkomstland, er slået helt tilbage til start. Men vi må håbe, at Assad-regimet kommer til fornuft, og at der findes en politisk løsning, for den nuværende situation er helt uholdbar,« siger han.

IS’ fremfærd i Syrien har på blot tre dage sendt mere end 200.000 syriske kurdere på flugt i det nordlige Syrien, 130.000 er i samme periode strømmet ind over grænsen til nabolandet Tyrkiet. Det medfører store udfordringer, erkender Mogens Jensen, der dog ikke vil love, at en del af den nye bevilling skal gå til de syriske kurdere i Tyrkiet. Danmark vil følge FNs anvisninger, forklarer han.

»Det kan ikke afvises, at der vil blive behov for flere ressourcer også til Tyrkiet. Men vi vil følge FNs koordinering af indsatsen, de har overblikket over behovene,« siger udviklingsministeren.

Han vil heller ikke love, at Danmark står klar til at tage imod flere syriske flygtninge for at aflaste tyrkerne.

»Det vigtigste her og nu er at hjælpe syrerne i deres nærområde. De ønsker bare, at der bliver fred, så de kan vende hjem, de ønsker ikke at rejse om på den anden side af Jorden, hvis de kan få nogle ordentlige livsbetingelser der, hvor de er,« siger Mogens Jensen.