Regeringen indsats over for radikalisering af unge er alt for naiv. Sådan lyder kritikken fra Liberal Alliances integrationsordfører, Merethe Riisager, efter tirsdagens samråd om moskeer og forebyggelse af radikaliserede unge.

Integrationsordføreren mener ikke, at regeringens fokus på forebyggelse rækker alene. Specielt ikke over for de omkring 100 personer, som PET anslår har rejst fra Danmark for at deltage i den syriske krig.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) og social- og integrationsminister Manu Sareen (R) udnyttede begge tiden til at redegøre for regeringens kommende handleplan over for radikalisering, der forventes at blive fremlagt efter sommeren.

- Kommunerne er afgørende, hvis vi skal gøre noget mod radikalisering, for det er dem, der er tæt på de unge mennesker. Vi har blandt andet tilknyttet mentorer til de unge, så de hjælpes væk fra ekstremistiske miljøer, og så har vi udbudt kurser til frontpersonalet, så de er klædt på til at håndtere disse situationer, sagde Manu Sareen.

Merethe Riisager var dog ikke tilfreds med ordlyden fra ministrene, da der, ifølge hende, mangler muligheder for reel straf over for dem, hvor skaden er sket.

- Jeg savner værktøjer, der peger på konsekvens. Den bløde indsats er klart prioriteret, mens konsekvensen er fuldstændigt fraværende. Der er eksempelvis ikke rejst nogen sigtelser mod tilbagevendte krigere herhjemme, sagde hun.

Den liberale integrationsordfører henviste til udlandet, hvor flere lande har tyet til retsforfølgelser af unge mennesker, der er rejst til Syrien for at deltage i krigen. Blandt andet har Norge rejst sigtelse mod en borger for at have deltaget i terrorhandlinger i Syrien.

Også Fatma Öktem (V) og Christian Langballe (DF) meldte sig med kritiske røster. Christian Langballe stillede sig 'forstående' over for det faktum, at der ikke er faldet nogen udvisninger endnu. Han gjorde også opmærksom på, at indfødsretsloven allerede i dag giver mulighed for at udvise folk, der har deltaget i terrorhandlinger.

Justitsminister Karen Hækkerup mener dog ikke, at det er så ligetil at ty til udvisninger. Ministeren understregede, at der er nødt til at være en tilstrækkelig bevisbyrde, før en borger kan blive udvist.

- Det er meget vanskeligt at indhente beviser i et borgerkrigshærget land som Syrien for, hvorvidt en udrejst har deltaget i terrorhandlinger eller ej. Det er jo ikke ulovligt i sig selv at deltage i kampen mod Assad-regimet, ligesom det selvfølgelig ikke er ulovligt alene at rejse ind i landet, sagde Karen Hækkerup.