Man kan ikke lave en kanon over danske værdier, som Venstres Martin Geertsen foreslår, for danskerne er alt for splittede, når det kommer til værdispørgsmål. Det vurderer en sociolog.

Er demokrati en dansk værdi? Er ytringsfrihed eller tillid?

Nej, for der findes ikke noget, der kan betegnes som danske værdier. Det vurderer i hvert fald Peter Lüchau, religionssociolog ved Københavns Universitet og én af forskerne bag Den Danske Værdiundersøgelse fra 2008.

»Spontant vil jeg sige, at der simpelthen ikke findes noget, der hedder danske værdier i den forstand, at der er meget få ting, som danskerne er helt enige om. Vi kan måske blive enige om, at vi er modstandere af folk, der snyder i skat, og måske også at vi er lykkelige, men det er også så langt, som man kan strække den,« siger han.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), opfordrer til, at der udarbejdes en værdikanon, som med begreber som netop demokrati, ytringsfrihed og tillid sætter ord på danske værdier. Men problemet med lige netop de begreber, som Martin Geertsen har valgt, er ifølge Peter Lüchau, at hver enkelt dansker definerer dem forskelligt.

»Når man snakker om værdier, bliver det så overfladisk, at begreberne mister deres betydning. Og det øjeblik, du bliver specifik og konkret, så vil de brudlinjer, der er mellem danskerne, fremstå meget tydeligt,« siger religionssociologen.

»Man vil se, at vi ikke kan blive enige om, hvorvidt vi kan lide ligestilling, for vi er uenige om, hvad ligestilling i det hele taget er for en størrelse,« siger han.

Forslaget om en værdikanon møder da heller ikke stor politisk opbakning. I Enhedslisten finder man det for eksempel grundlæggende forkert at lave en liste over danske værdier.

»Vi må hver især ud fra vores politiske og kulturelle synspunkter definere, hvad vores værdier er og så diskutere dem. Der er så værdier, der er bred tilslutning til, og det er godt. Men det er forkert at lave en liste og sige, at værdierne definerer, hvad man skal tilslutte sig for at være rigtig dansk,« siger folketingsmedlem Per Clausen (Ø).

Også i Dansk Folkeparti er man af den mening, at Martin Geertsen har skudt ved siden af målet med sin kanon. Værdier som demokrati og ytringsfrihed er nemlig slet ikke danske, mener næstformand Søren Espersen (DF).

»Det er helt almindelige vestlige værdier. Der er ikke noget særligt dansk i dem. Demokratiet for eksempel har ikke det her udefinerbart danske. Man kunne lige så godt være i England eller stå på en bjergtop i Skotland, når man hører om de værdier. De er vestlige,« siger han.

Martin Geertsen mener, der er brug for en dansk værdikanon, fordi danskerne har været for dårlige til at sætte ord på de værdier, som nye danskere skal leve op til. Men en værdikanon er ikke den rette vej at gå, mener Socialdemokraterne.

»Vi skal gøre, hvad vi kan for at øge integrationen. Ingen tvivl om det. Men Martin Geertsens forslag er lidt som at sparke en åben dør ind, for der er tale om værdier, som vi allerede kender fra Grundloven, og som også nydanskere får oplyst, når de kommer hertil,« siger integrationsordfører Mette Reissmann (S).

Og en værdikanon vil heller ikke have den effekt, som Martin Geertsen ønsker, vurderer Peter Lüchau.

»Hvis man ser på den effekt, som de kanoner, VK-regeringen lavede, har haft, så tvivler jeg stærkt på, at en værdikanon får nogen som helst betydning. Jeg tror, at danskerne allerede har deres værdier, og de vil ikke lade sig påvirke af, hvad politikerne siger, er rigtige og forkerte værdier,« siger sociologen.