Der er dårligt nyt til de kuldeskære, der nyder at blive varmet igennem af varmen fra en brændeovn.

Byrådet i Frederiksberg Kommune har netop vedtaget, at det fremover ikke er tilladt at bruge brændeovnen om natten.

En del af beslutningen lyder sådan:

»§ 10-13 fastsætter bestemmelser om brug af fastbrændselsovne. Der fastsættes krav til optændning f.eks. om brug af tørt pindebrænde, fyldning af ovn etc. Der må af forureningsmæssige årsager ikke fyres ”over natten.«

Men det var ikke et enigt byråd, der vedtog forslaget mandag aften. Laura Lindahl fra Liberal Alliance var den eneste, der stemte imod forslaget. Og efter byrådsmødet skrev hun på Facebook:

»Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg har netop besluttet, at det er ulovligt at benytte sin brændeovn om natten. Liberal Alliance stemte som det eneste parti imod - vi mener sådan set godt folk selv kan administrere brugen af egen brændeovn.«

»Jeg synes, at det er et formynderisk forslag, hvor man i bund og grund gør brændeovnsejere kriminelle, fordi de fyrer om natten. Det er som om, at hvis man ikke følger den nyeste miljørigtige trend, så skal man hænges ud, dømmes og forfølges med bøder. Det synes vi ikke i Liberal Alliance er vejen frem«, lyder det fra Laura Lindahl.

Byrådets begrundelse for at begrænse brugen af brændeovne om natten i kommunen er at få nedbragt antallet af sundhedsskadelige partikler i luften. Det kan du læse mere om her.

Men stod det til Laura Lindahl og Liberal Alliance skulle kommunen i stedet bruge ressourcer på at udbygge oplysningskampagnerne om, hvordan man fyrer miljørigtigt i brændeovnen.

»Men det gør man ikke. I stedet gør man i sin iver som politikere alt for at indføre forbud, når der er kommet klager. Men der er kommet fem klager over røg fra naboers skorstene i det forgangne år,« lyder det indigneret fra Laura Lindahl.

Brugen af brændeovne er en af de sager, der deler vandene. Nogen elsker hyggen og varmen fra brændeovnen, mens andre inderligt hader røgen fra ovnen og som fremhæver hvor sundhedsskadelig det er at indånde røgen fra en godt buldrende brændeovnen.

Ifølge Laura Lindahl har omkring 5000 af Frederiksberg Kommunes godt 100.000 indbyggere en brændeovn. Derfor mener hun også, at grundlaget for at indføre forbuddet er for spinkelt.

»Men hvor mange bruger deres brændeovne? Spørger politikeren. Jeg ved, at der er mange, som har en brændeovn, men slet ikke fyrer op i den, fordi det er besværligt. Og det er for dyrt at købe brænde. Så man indfører altså et forbud på baggrund af fem klager,«, lyder det harmdirrende fra Linda Lindahl.

Udover Frederiksberg Kommune har også Hvidovre og Sønderborg Kommuner indført foreskrifter for brug af brændeovne.

Laura Lindahls indlæg har allerede fået flere modstandere og tilhængere af brændeovne til tasterne. Blandt andet skriver en, hvad begrundelsen er for forbuddet, mens en anden stiller 10.000 kroners spørgsmålet: Hvem skal tjekke om det bliver overholdt?