Den tidligere havnearbejder Leif Lahn Jensen bliver generalen, der skal holde styr på den socialdemokratiske folketingsgruppe frem til valget.

Tonen er rå. Arbejdet er barsk. Forventningerne er skyhøje. Sådan er det som havnearbejder i Aarhus, og sådan er det som politiker på Christiansborg. Bare på hver sin måde. Men Socialdemokraternes nye gruppeformand, Leif Lahn, mestrer efterhånden begge dele, siger han.

- Det er to helt forskellige verdener. På havnen er det sådan, at hvis du ikke kan lide en mand, så siger man det, så han ikke er i tvivl om det. Man ved, når nogle er sure, og når de er glade. Folk mener, hvad de siger. Det er et vidunderligt miljø. På Christiansborg kan man derimod aldrig vide, hvilken strategi der ligger bag, siger Leif Lahn.

Ven med de fleste

Tirsdag bliver den relativt ukendte Leif Lahn officielt udpeget som Socialdemokraternes nye gruppeformand. Han er kendt som en mild, smilende, venlig og lettere profilløs mand, der ikke har gjort meget væsen af sig.

Til gengæld er han ven med de fleste. Den attitude har nu placeret ham i rollen som gruppeformand, fordi alle de tre såkaldte kaffeklubber i partiet kan acceptere ham, i modsætning til andre mere hårde hunde i partiet.

- Jeg har nok altid være meget vellidt. I skolen var jeg ikke med i nogen af klikerne, men havde det godt med alle. Sådan var det også på havnen, hvor jeg som tillidsmand skulle have havnearbejdere og Mærsk-ansatte til at samarbejde. Jeg kan godt lide at være den her flinke mand, der lytter, er ærlig og samtidig sørger for at finde en løsning på uenigheder, fortæller han.

Privat er Leif Lahn også mere til golden retriever end til muskelhund.

Familien har altid været omdrejningspunktet for ham. Han har skubbet alt væk for at tage med sine børn på lejrskole. Han kæmper for at vinde i både leg, billard og Matador. Men nyder også at lave popcorn og se film i fjernsynet med hustruen Ann fredag aften. Musikken skal helst være techno, og han ignorerer, at videoer har dokumenteret, at han ikke ser for godt ud på et dansegulv.

På Christiansborg skal Leif Lahn først og fremmest sørge for at holde sammen på folketingsgruppen, så folk ikke begynder at køre sololøb op til valget.

Folk skal stå sammen

- Jeg skal få folk til at stå sammen, så vi kæmper sammen for at bevare regeringsmagten. Det kræver mindre ballade og mere sammenhold, fællesskab og solidaritet. Men så kan vi også godt vinde næste valg. Jeg tror på det, og det er der også mange i gruppen, der gør, siger Leif Lahn.

Det var ikke hans egen idé, at han skulle være gruppeformand.

- Jeg har aldrig været karriererytter. Da jeg gik ud af 10. klasse, ville jeg lige tage et sabbatår, inden jeg ville begynde på HF. Planen var at ende som skolelærer eller journalist. Sabbatåret har foreløbig varet i 30 år. Jeg har hele tiden lavet noget, jeg har været glad for, og har så taget tingene, som de kommer.

Leif Lahn fik efter skolen arbejde ’på landet’. Han avancerede til fodermester og fik egentlig også lyst til at blive landmand. Men så fandt han ud af, at han kunne tjene det dobbelte ved at arbejde om natten på en måttefabrik. Og mens han var nattevagt, gik det op for ham, at lønnen faktisk var endnu bedre på havnen. Så valgte han det i 1990.

- Jeg mødte min kone året efter. Vi blev gift, og så kom der efterhånden både børn og hus, der også skulle betales. Jeg endte med at være på havnen i 17 år, og var tillidsrepræsentant de sidste ni år.

Rasende på socialdemokrater

Det var de lokale socialdemokraters planer om ferielukning i døtrenes børnehave, der bragte Leif Lahn videre.

- Jeg var rasende på socialdemokraterne i Grenå, og det fortalte jeg dem. De svarede med at opfordre mig til at melde mig ind i partiet, og det gjorde jeg så. Bagefter stillede jeg op til byrådet og blev valgt ind. Jeg skulle lige vænne mig til, at man ikke brugte lige så mange bandeord i byrådet, som når jeg stod på en ølkasse nede på havnen. Borgmesteren måtte ringe med klokken et par gange, indtil jeg lærte det.

Leif Lahn endte med selv at blive ansvarlig for at indføre ferielukning i institutionerne i Grenå. Han fortalte folk, at han havde valget mellem at fyre folk eller lave en ferielukning. Derfor valgte han ferielukningen. Da han skulle genvælges fire år senere, fik han et kanonvalg.

Er du aldrig irriterende, uforskammet og øretæveindbydende?

- Jo, det er derfor, du ikke får lov til at snakke med min kone. Jeg kan godt blive sur og hidsig, men det venter jeg med at vise, til jeg kommer hjem.