Socialdemokratiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov har efter møde med Kvinder i Niqab ikke ændret holdning til burkaforbud. Tværtimod.

Onsdag havde Mette Gjerskov (S) besøg af to kvinder fra foreningen Kvinder i Niqab. De bar begge niqab, som er en muslimsk klædningsdragt, der dækker hele kroppen og kun efterlader en lille åben sprække til øjnene. Og mødet bekræftede Mette Gjerskov i, at hun bliver nødt til at stemme imod et burkaforbud.

Hun kalder selv mødet med de to kvinder for en 'øjenåbner'.

»Jeg havde behov for at tale med disse kvinder, som vi alle taler om, men ikke rigtigt taler med. Derfor havde jeg inviteret dem op på mit kontor for at høre deres historie og blive lidt klogere på det hele,« siger Mette Gjerskov.

Hun har tidligere stemt imod partilinjen i udlændingepolitiske sager, og det kommer hun også til, når regeringen snart fremsætter lovforslag om at forbyde burka, niqab og anden maskering i det offentlige rum.

De to niqabklædte kvinder har tidligere forsøgt at få foretræde for Folketingts Udlændinge-og Integrationsudvalg for at forklare, hvorfor de vil have ret til at bære niqab.

Men et flertal i udvalget ville ikke give dem foretræde, medmindre de tog niqaben af, for de ville kunne se, hvem de talte med. Politikere som Matias Tesfaye (S) og Josephine Fock (ALT) har dog mødtes med kvinderne, og nu også Mette Gjerskov (S), selvom hun ikke sidder i det pågældende udvalg.

»Jeg synes, det er noget mærkeligt noget med den beklædning og det sagde jeg også til dem. Jeg gik også kritisk til dem og spurgte, om de var klar over, hvor mange der rent instinktivt bliver utrygge og bange for, hvad de kan gemme under niqabben. Og at mange opfatter det kvindeundertrykkende,« siger Mette Gjerskov.

Hvad sagde de til det?

»At det var folks eget problem. De ville have ret til at gå i den påklædning, der er vigtig for dem. De siger fra overfor seksualisering af kvindekroppen og fra botox og silikone, for det ser de som kvindeundertrykkende. Og de er i øvrigt også bange for terror. Det var stærke kvinder. De var velformulerede og klare i spyttet. Der var ikke tale om kontanthjælpsmodtagere, men veluddannede kvinder,« siger Mette Gjerskov.