Flere og flere forældre sender deres børn i en privat vuggestue eller børnehave. Den udvikling er Dansk Folkeparti ikke glad for. Partiet frygter, at samfundet bliver delt op i stærke og svage familier.

Flere forældre vælger at sende deres barn i en privat vuggestue eller børnehave. Det viser tal fra Danmarks Statistik. I 2007 gik 6.820 børn i private dagsinstitutioner, mens det tal i 2013 var steget med næsten 10.000 til 16.861 børn.

Den udvikling får Dansk Folkepartis børne- og familieordfører Karin Nødgaard (DF) til at frygte en opdeling af samfundet, så de ressourcestærke børn kommer til at gå i de private dagsinstitutioner.

»Den her udvikling drejer sig jo om barnets tarv. Og det er godt for et barn at omgive sig med mange forskellige børn. Og jeg kan godt frygte, at de stærkere forældre får deres børn i en privat vuggestue, og de

svagere forældre bliver i det offentlige, så det ender i en opdeling af samfundet,« siger ordføreren.

Karin Nødgaard tror, at de mange private børnehaver og vuggestuer skyldes lukninger af dagsinstitutioner rundt omkring i landet.

»Man kan formode, det er en konsekvens af, at kommunerne har valgt at lukke flere børnehaver og vuggestuer rundt omkring og lægge dem sammen. Og derfor er flere forældre sikkert bange for, at deres børn ikke får den samme opmærksomhed,« siger hun.

I dag er omkring syv procent af alle dagsinstitutioner privatejede. Det sender et signal til kommunerne, mener Karin Nødgaard.

»Man kan jo frygte, der kommer en kommercialisering. Kan det virkelige betale sig, at kommunerne lukker dagsinstitutionerne? Også ude i fremtiden,« spørger hun og tilføjer:

»Kommunerne skal virkelig tænke sig om.«