Regeringen har droppet at indskrive en række FN-konventioner i dansk lov. Det glæder Dansk Folkeparti.

Mens en række organisationer kalder det for ærgerligt, skuffende og skandaløst, at regeringen ikke vil indarbejde en række konventioner i dansk lovgivning, så glæder man sig hos Dansk Folkeparti.

Partiet har argumenteret for, at en indarbejdelse af de internationale konventioner vil forskyde magt fra Folketinget til domstolene.

»I Dansk Folkeparti har vi det sådan, at konventionerne og fortolkningen af disse har nået et så stort omfang, at det er udemokratisk. Gamle støvede tekster og juristers fortolkning af disse har i visse sager, allerede i dag, større magt end folkevalgte,« skriver udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) i en kommentar.

»Det er naturligvis grundlæggende uholdbart i et folkestyre,« fortsætter han.

Regeringen har droppet at indskrive konventionerne i dansk lov, efter et ekspertudvalg i næsten to år har undersøgt, om Danmark bør opgradere de pågældende FN-konventioner.

Et flertal af udvalgets eksperter har anbefalet, at regeringen indskriver konventionerne i dansk lovgivning, men regeringen følger altså mindretallets anbefaling.

»Som der også er givet udtryk for i udvalgets betænkning, vil inkorporering indebære en risiko for en forskydning af kompetence fra Folketinget og regeringen til domstolene. Og det er for regeringen vigtigt at fastholde de folkevalgtes ansvar for overholdelsen af vores internationale forpligtelser,« skriver justitsminister Mette Frederiksen (S) i kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Martin Henriksen mener ikke, at der overhovedet skulle have været brugt tid og penge på, at udvalget undersøgte fordele og ulemper ved at inkorporere konventionerne i dansk lov.

»I stedet burde vi undersøge, om ikke der var nogle konventioner, vi skulle arbejde for at ændre, eller tage forbehold for. I yderste konsekvens skal man heller ikke afvise, at en konvention kan opsiges,« mener han.